Zaščitne maske: Nekatere slovenske ustanove sporočajo, da so prejele ponaredke

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Predstavili so stanje zalog in naročila zaščitne opreme.
Oglej si celoten članek

Nabavo zaščitne opreme je prevzela medresorska skupina, ki jo vodi državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damijan Jeklin. "V zadnjih dneh smo dobili več kot tisoč ponudb za pomoč pri nabavi zaščitnih sredstev," je na tiskovni konferenci ob 11. uri povedal državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti. V zadnjih 14 dneh so imeli po besedah sekretarja dovolj časa, da so prečistili ponudbe, da "vedo, s čim lahko računajo". "Na žalost imamo veliko podjetnikov, ki si iskreno želijo pomagati, žal pa tudi precej takšnih, ki želijo krizo uporabiti za lastni profit in se finančno okoristiti."

Aktivnosti medresorske skupine bodo zasledovale tri cilje: 
(1) nemotena nabava za ključne skupine, kot so zdravstvo, sociala in civilna zaščita
(2) pospešena nabava večjih količin zalog, ki bo uporabljena v gospodarstvu, trgovinah in lekarnah
(3) vzpostavitev domače proizvodnje, ki bo zadoščala vsaj delnim potrebam splošne populacije

Slovenija Janša odrezal Počivalška

"Zaloge v Rojah niso prazne," je poudaril Aleš Cantarutti. "Včeraj smo imeli dostavo iz Češke republike, v uradu za zaščito in reševanje so nabavili dodatnih 500 pralnih mask. Včeraj smo dobili še 920 mask in danes dodatnih 200 iz Prevent-Deloza. Dobava se bo povečala, v torek iz domače proizvodnje pričakujemo še 5700 mask, od začetka aprila bo vsak dan dobavljenih dodatnih 10 tisoč pralnih mask. Skupna kapaciteta je 150 tisoč pralnih mask."

Drugo podjetje, ki bo maske izdelovalo v Sloveniji, je, po besedah državnega sekretarja, Filc iz Škofje Loke. "Dobili so 4000 kvadratnih metrov blaga za izdelavo 150 tisoč mask standarda FFP2," je napovedal Cantarutti. "Slovenija bo do določene mere samooskrbna, pomagamo tem podjetjem, s finančnimi viri, kontakti, sodelujemo tesno z gospodarsko diplomacijo."

Gled respiratorjev je napovedal, da je že za jutri planirana dobava 20 ventilatorjev za SB Celje. Zavod za blagovne rezerve je po besedah državnega sekretarja že sklenil pogodbo za dodatnih 326, z dobavnim rokom 60 dni. "Če štejemo respiratorje, ki so jih naročili v UKC LJ in SB Celje, smo pri dodatnih 472 respiratorjih. Ne vemo, ali je to dovolj, zato gremo takoj v dodatno nabavo vsaj še sto respiratorjev. Imamo kar nekaj ponudb, ki niso realne. Računamo, da jih lahko dobavimo v štirih do šestih tednih."

Foto: Profimedia Kirurške maske

Strokovnjak Miroslav Petrovec pojasnjuje, zakaj pride do težkega poteka

"V preteklih dneh smo v skladišče dobili material za vse ustanove, ki opremo potrebujejo, in zdaj lažje dihamo. Gre za bolnišnice, domove za ostarele, lekarne, zobozdravnike," je poudaril prvi mož civilne zaščite Srečko Šestan.

Za namen ostale infrastrukture, za taksiste, pogrebne dejavnosti, trgovke, je namenjenih 30 odstotkov zaloge. "Danes bomo 10 odstotkov te opreme razdelili občinam," je dodal Šestan.

V skladiščih blagovnih rezerv se trenutno nahaja:

  • 7.500 zaščitnih kombinezonov 
  • 26.000 kirurških mask FFFP3 za zdravstvo 
  • 790.000 zaščitnih kirurških mask 
  • 100 drugih kirurških mask
  • 7,7 milijona zaščitnih rokavic

"Če bo poraba takšna kot je bila v preteklem tednu, bomo zdržali s to zalogo en teden," poudarja Šestan.

Nekatere ustanove, ki so prejele ta zaščitna sredstva, sporočajo, da naj bi bili med opremo tudi ponaredki. 

Cantarutti poudarja, da dobijo veliko ponudb s ponarejenimi certifikati, zato dobava traja dlje časa, saj morajo blago preveriti. 

"Dobave lahko plačujemo samo preverjenim slovenskim podjetjem, in to po dobavi, ko pride blago v Slovenijo. Vzpostavljen je most med Kitajsko in Slovenijo in načrtujemo, da bi 2. aprila od tam proti Sloveniji poletelo letalo z opremo," je poudaril Cantarutti in dodaja, da se želijo prav z dobavo od slovenskih podjetij izogniti morebitnim ponaredkom. 

Na ravni civilne zaščite je v obvladovanje posledic koronavirusa vpletenih do pet tisoč ljudi. Gre za ljudi, ki pomagajo na mejah do tistih, ki pomagajo na domovih. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • ode
    07:13 27. Marec 2020.

    Kaj pa tiste, ki se na Bolhi prodajajo po 7 eur v neomejenih količinah?

  • vec
    16:25 26. Marec 2020.

    Dejte nehat zavajat s temi fake news, mislm naslov je daljši OD ČLANKA, pa jebote kakšem novičarski portal pa je …

  • 13:40 26. Marec 2020.

    Sramota za I.H. avtorja. Samo riti govorijo o nekaterih prejemnikih. Torej mora sedaj civilna zaščita pregledati vseh 221 občin zaradi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.