Slovenija
201021 ogledov

Janša odrezal Počivalška

Zdravko Počivalšek
1/2
Saša Despot
Predsednik vlade Janez Janša je gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku odvzel velik del pristojnosti pri koordinaciji nabav mask in druge zaščitne opreme. Vlada je pristojnosti preselila na ministrstvo za obrambo, pišejo na portalu Necenzurirano.

Na torkovi seji vlade so ministri po poročanju portala ustanovili medresorsko skupino za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme. 

Na ministrstvu za obrambo so pojasnili, da so delovno skupino ustanovili zaradi "pospešitve postopkov nabave". Skupina bo sprejemala, pregledovala in vrednotila ponudbe v tehničnem smislu. Če bodo izpolnjevale zahtevane pogoje, jih bo posredovala zavodu za blagovne rezerve v nadaljnji postopek javnega naročila in sklenitve pogodb.

Po informacijah novinarjev portala necenzurirano.si naj bi na vladi zaradi opreme "počilo" že v ponedeljek zvečer, ko naj bi sam Počivalšek priznal, da pri dobavah prihaja do zapletov. 

Denar, evro Slovenija Zdaj je jasno, kdo je pobasal denar za maske, ki niso nikoli prispele

Več podjetij in posameznikov je poročalo, da ministrstvo in vlada ne odgovarjata na njihove ponudbe. Nekateri dobavitelji so ponujali maske, ki jih niso imeli. Ena od naročenih pošiljk opreme naj bi še vedno čakala na Kitajskem. 

Odločitev vlade je sledila medijsko odmevni zgodbi o izginotju treh milijonov mask, ki bi jih moralo dobaviti podjetje Labena. 

Na portalu necenzurirano.si pa razkrivajo še eno, do zdaj največjo pogodbo za dobavo mask. Zavod za blagovne rezerve, ki ga vodi član SDS Anton Zakrajšek, spada pa pod okrilje ministrstva za gospodarstvo, jo je prejšnji teden podpisal s podjetjem MD Global Logistics iz Hoč.

Zdravko Počivalšek Dobava mask Slovenija Komedija dobave mask: Tako jo razlaga Počivalšek maska, koronavirus Slovenija NOVO: Prevara z maskami: Novinar razkriva ozadje

Posel je po navedbah portala vreden skoraj 10 milijonov evrov (brez DDV), kar je največ med vsemi dobavami, ki jih v teh dneh načrtuje zavod. Po pogodbi mora podjetje do konca tedna državi dobaviti 2,8 milijona mask tipa FFP2, ki nudijo učinkovito zaščito proti koronavirusu COVID-19. Za vsako masko bi torej država plačala 3,56 evra brez DDV. 

Po informacijah novinarjev necenzurirano.si naj bi podjetje MD Global Logistics v zadnjih dneh maske poizkušalo odkupovati od domačih ponudnikov, ki enake maske na trgu ponujajo po nižjih cenah. Če bi podjetje vsako masko preprodalo po en evro višji ceni, bi s poslom skupaj zaslužilo 2,8 milijona evrov.

Več o tem lahko preberete na tej povezavi. 

Komentarjev 73
  • rahisca 20:04 28.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • crosalad 15:09 28.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • maiprinligh 19:04 27.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks