Slovenija
8127 ogledov

Komedija dobave mask: Tako jo razlaga Počivalšek

Zdravko Počivalšek Saša Despot
Minister Počivalšek pravi, da se ni pogovarjal s šoferjem, ki naj bi bil že v Sežani.

"Mi imamo pogodbo s podjetjem Labena, ki je bilo dolžno te maske dostaviti do konca marca. Obljubili so nek napredek na tem področju in te zadeve zagotoviti že včeraj, ker se to ni zgodilo, smo danes zagotovili nadomestno dobavo, s katero smo do ponedeljka, torka, zagotovili potrebe za zdravstvene delavce in tudi del javnih delavcev, jutri, mislim, da dobimo tristo tisoč dodatnih mask iz donacije, ki jo je zagotovil predsednik Uefe Aleksander Čeferin," je v Tarči povedal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Na vprašanje, da naj bi se on pogovarjal s tem šoferjem, ki naj bi dostavil maske, je dejal, da to ne drži. "Nisem rekel, da sem jaz govoril z voznikom, to so informacije, ki ste jih dobili nekje drugje," je odvrnil.

"Podjetje, ki je pogodbeni partner blagovnih rezerv, to je Labena, je že dolgo sodelovalo z našimi kupci. Ne gre za prevaro, Labena ima rok do konca marca, so pa naredil vse, da bi to dobavo realizirali včeraj," je povedal Počivalšek. 

Obrambni minister Matej Tonin je sicer dejal, da je policija ugotovila, da je šlo za klasično prevaro. 

O pošiljki, ki je ostala v Nemčiji, pa je Počivalšek rekel, da države skrbijo vsaka zase ter da moramo zaradi težav v logistiki, ne toliko v prostem trgu, operirati z večjimi količinami.

Voditeljica Počivalška, ki je imel to funkcijo tudi v prejšnji vladi in je bil tudi v prejšnji vladi zadolžen za dobavo mask, ni vprašala, ali drži, da je bilo v skladiščih tako malo mask in zakaj jih niso naročili že prej. Predsednik vlade Janez Janša je namreč dejal, da je bilo, ko so prevzeli vlado, stanje kataastrofalno, saj je bilo na zalogi le 27 tisoč kirurških mask. Za oskrbo enega okuženega pacienta na intenzivni negi je vsak dan potrebnih 30 kompletov zaščitne opreme. 

Marjan Šarec se je odzval s tvitom sklepa, da so že 27. februarja Počivalška zadolžili, da maske nabavi, a je imel po sklepu ta čas, da to stori do konca letošnjega leta. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Vojko Arnold 12:00 21.marec 2020.

    Kdo je zagotovil 300000 mask? g. Čeferin in ne vlada. Ne kitite se s tujim perjem.

  • ode 11:49 20.marec 2020.

    Dvomim, da ni bil plačan vsaj avans ob podpisu pogodbe. Tak je poslovni zakon. Nam skuša vlada kaj prikriti?

  • ode 11:46 20.marec 2020.

    Leta 1991 je N. Oman 874.720 (plinskih) mask vsaj dostavil, čeprav so bile neuporabne. Zakaj gredo še vedno vsa državna naročila preko več posrednikov, vsak od njih pa vzame 25% provizije, tako, da je končna cena tudi 3x višja od nabavne?

Sorodne novice