Slovenija
170271 ogledov

Opolnoči popolna prepoved gibanja in zbiranja na prostem

Aleš Hojs Saša Despot
Država zaostruje preventivne ukrepe, ker mnogi niso upoštevali pravil.

Ob polnoči bo začela veljati popolna prepoved zbiranja na prostem, za kršilce bo zagrožena visoka kazen.

"Z vladnim odlokom uvajamo začasno popolno prepoved gibanja in zbiranja na javnih mestih in površinah v RS," je za Dnevnik na RTV SLO povedal obrambni minister Aleš Hojs

Celoten odlok si lahko preberete spodaj ali na spletnih straneh vlade.

Aleš Hojs Novi virus Slovenija Aleš Hojs želi na ulice poslati vojake, da bi skrbeli za red

Odlok sicer v tretjem členu predvideva več izjem, med katerimi je gibanje dostop do službe in nazaj, opravljanje gospodarskih dejavnosti, dostop do lekarn, do bolnišnic in najbližje trgovine z živili ter tudi do sprehajalnih površin. "Še nekaj izjem je predpisanih v tretjem členu," je pojasnil Hojs. "Velja, da se te izjeme opravljajo samo posamezno."

Izjema člani istega gospodinjstva

Na vprašanje novinarja, kaj to pomeni za družine in tiste, ki potrebujejo spremstvo, je Hojs dejal, da omejitev na eno osebo za družine in tiste, ki živijo v skupnem gospodinjstvu ne velja. "Določili smo tudi, da je možno del teh opravil opravljati v skupini do pet oseb, v kolikor so te stvari podprte zaradi potreb civilne zaščite, z državnimi ali drugimi ukrepi ali za nujne primere," je pojasnil Hojs. 

"V tem trenutku sporočamo zadnje opozorilo državljanom in drugim prebivalcem Slovenije, da bi se ozavestili, da nihče ne more preprečiti širjenja virusa in bolezni, če tega ne delajo ljudje na individualni ravni," je v oddaji Tarča povedal Jelko Kacin. Zavedati se moramo, da je epicenter virusa v Evropi, v našem sosedstvu, v Italiji, ne na jugu, ampak na severu. Preprečiti moramo, da bo zbolelo preveč ljudi. Zdravstveni sistem bo naredi, kar je mogoče - če se bolezen razširi, bo trajala dlje in smrtnih žrtev bo več.

Napovedal je, da bodo vsi uporabniki mobilnega omrežja v Sloveniji ob 22. uri dobili SMS sporočilo z vsebino odloka. "Treba se je zbuditi v dejstvo, da nam virus, ki ni na oni strani meje, ampak tukaj med nami, grozi. Če se ne bomo organizirali, bo hudo, za vsakega posameznika in za vse nas," je povedal za Tarčo. "Če smrtne žrtve ne pomagajo pri tem, da se ljudje zbudijo, ne vem, kaj bi pomagalo. Morda SMS, ki ga bodo dobili ponoči, saj je preveč uporabnikov, da bi to opravili čez dan."

koronavirus | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Popolna prepoved? Slovenija Jezni bralec: "Javno življenje v polnem zagonu"

Ker ne spreminjajo zakona o nalezljivih bolezni, ampak omejitev gibanja urejajo z odlokom, ne morejo spremeniti predpisanih kazni, ki so v tem zakonu zapisane še v tolarjih. "Po izračunih bodo visoke nekaj čez 400 evrov na posameznika," je dejal Hojs. V zakonu predpisana globa za posameznika je sicer od deset do sto tisoč tolarjev, kar je preračunano od 42 do 417 evrov. 

Glede predloga o podelitvi posebnih pooblastil vojski pa je izpostavil, da ne gre za to, da bi vojska karkoli počela znotraj države, ampak za to, "da vojsko aktiviramo za dodaten nadzor zunanjih meja". Policija bo namreč po Hojsovih besedah v največji meri potrebna znotraj države.

Več o ukrepu, ki bo začel veljati opolnoči, je javnosti pojasnil predsednik vlade Janez Janša v večernem video nagovoru.

Vsebina odloka in izjeme:

Zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije SARS-CoV-2 (COVID-19) se do nadaljnjega prepoveduje gibanje in zbiranje ljudi na javnih krajih in površinah v Republiki Sloveniji ter prepoveduje dostop na javna mesta in površine v Republiki Sloveniji.

Odlok se ne uporablja za dejavnosti, s katerimi se zagotavlja delovanje organov države, lokalnih skupnosti in javnih opravil, ki jih izvajajo pristojne službe.

Gibanje, dostop in zadrževanje na javnem kraju je ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb za posameznike dovoljen za:

prihod in odhod na delo ter izvajanje delovnih nalog,

opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti,

odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje,

varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore,

dostop do lekarn, trgovin z živili in kmetijske neposredne prodaje,

dostop do drogerij in drogerijskih marketov,

dostop do prodaje medicinskih proizvodov in zdravstvenih pripomočkov ter sanitarnih pripomočkov,

dostop do zdravstvenih in sanitarnih storitev,

dostop do storitev za osebe s posebnimi potrebami,

dostop do mest za prodajo hrane za živali,

dostop do prodaje in vzdrževanje varnostnih proizvodov in proizvodov za nujne primere,

dostop do storitev za nujne primere,

dostop do kmetijskih trgovin, vključno s klavnicami in prodajo semen, krmil in gnojil,

dostop do bencinskih črpalk,

dostop do bank in pošt,

dostop do izvajanja nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih organov,

dostop do dostavnih, čistilnih in higienskih storitev,

dostop do komunalnih storitev za opravljanje z odpadki,

dostop do avtomobilskih servisov in servisov kmetijske in gozdarske mehanizacije in opreme,

dostop do javnih parkov in drugih sprehajalnih površin,

dostop do tujih diplomatskih in konzularnih predstavništev.

Podrobnejšo opredelitev teh izjem za območje posamezne lokalne skupnosti lahko glede na specifične potrebe v skupnosti opredeli župan s sklepom, ki se javno objavi.

Gibanje, dostop in zadrževanje na javnem kraju se v okviru zgoraj navedenih izjem dovoljuje tudi:

- skupinam oseb, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva in če je mogoče ob tem gibanju zagotoviti varno razdaljo do gibanja podobnih skupin,

- skupinam sodelavcev do največ pet oseb, če uporabljajo skupni osebni transport za prevoz na delo ali so vpoklicani za opravljanje nalog v okviru Civilne zaščite.

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • DaMa78 16:13 28.marec 2020.

    Moram povedati da delam vse kar moram da sebe in druge zaščitim pred tem zlom, vendar moram povedati da moram en krat tedensko prihajati v del zdravstvene ustanove po zdravila zaradi onkološkega stanja po zdravila ki jih moram v pričo ...prikaži več medicinskega osebja vzeti in pojesti tam in to tako da moram vzeti masko dol in se izpostaviti vsem kar se nahaja v tem prostoru. Spadam v rizično skupino vendar nobenega ne briga

  • fasader56 09:02 20.marec 2020.

    A grem lohk na loto??

  • kvasetotidogajamona 08:35 20.marec 2020.

    dostop do javnih parkov in drugih sprehajalnih površin kakšen dostop do javnih parkov, če so zaprti??? prvo da nesmemo se zirat v javnih parkih, zdaj pa tu piše izjeme da lahko, kaj zdaj ali lahko ali ne smemo bit v ...prikaži večv javnih parkih, jebem vam vse po spisku, zjasnite se!