Slovenija
89336 ogledov

Zdaj je jasno, kdo je pobasal denar za maske, ki niso nikoli prispele

Denar, evro Profimedia
Slovenija podjetju Labena, s katerim je sklenila pogodbo za dobavo mask, ni nič vnaprej plačala, je v današnji objavi na družbenem omrežju Facebook zatrdil Borut Čeh, direktor podjetja Labena, ki se je v zadnjih dneh znašlo v središču zgodbe o domnevni prevari z zaščitnimi maskami. Kot je zatrdil, jih je prevaralo bosansko podjetje.

Čeh v objavi na Facebooku navaja, da mora državi maske dostaviti do 31. 3. in jih tudi bo. Kot je opisal, so maske naročili pri bosanskem podjetju, z njimi podpisali pogodbo in jo notarsko overili.

To je v četrtek v oddaji Tarča na TV Slovenija potrdil tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. "Ni šlo za prevaro. Podjetje Lebena ima rok do 31. marca, da maske dostavi, in verjamem, da se bo to zgodilo," je zatrdil.

Maske so bile po navedbah Čeha sprva namenjene italijanski civilni zaščiti, še preden se je pojavila potreba v Sloveniji. Tedaj so ga, tako Čeh, "pristojni prosili, da maske preusmerim na Slovenijo, da pomagam Sloveniji. To smo tudi storili".

Plačali so celoten avans

Podjetje Labena je bosanskemu dobavitelju iz svojih sredstev plačala celoten avans. Ko je postalo jasno, da naročenega blaga ne bo, so po navedbah Čeha še isti večer obvestili organe pregona v Sloveniji in BiH. "Od tam naprej je primer prevzela policija," je zapisal in dodal, da organi pregona njihovo podjetje obravnavajo kot oškodovanca.

Pogodbo z bosanskim dobaviteljem so naslednje jutro pisno prekinili in poslali dokument po hitri pošti poslali dobavitelju. Od tega so tudi zahtevali vračilo plačanega avansa zaradi neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti. A denarja do danes niso prejeli, še pojasnjuje Čeh.

Kot je še zapisal, pošiljka, ki so jo naročili, ni bila na poti iz Španije preko Italije. "Gre verjetno za nek drug primer," pa je Čeh pojasnil na izjave obrambnega ministra Mateja Tonina, da naj bi čakali pošiljko, ki preko Italije prihaja iz Španije.

Časnik Dnevnik v včerajšnji izdaji povzema poročanje bosanskega časnika Žurnal, ki je objavil tudi kupoprodajno pogodbo med Labeno in bosanskim podjetjem Global Prometom o nakupu 3,8 milijona mask po 0,28 evra za kos oz. skupno dober milijon evrov. Kot izpostavlja Dnevnik, je bilo ministrstvo za gospodarstvo za pošiljko mask pripravljeno plačati 1,68 milijona evrov. Kar pomeni, da bi "v tem poslu, ki je nato nekako propadel, nekdo zaslužil okoli 400.000 evrov, potem ko odštejemo DDV".

Po poročanju TV Slovenija pa je Sead Žilo, direktor bosanskega podjetja Windsor Groupa, od katerega naj bi Global Promet želel kupiti maske za nadaljnjo prodajo Sloveniji, zatrdil, da "če bi vaša vlada prišla neposredno v naše podjetje, bi vam celotno količino dobavili za 207.000 evrov. Zdaj pa izračunajte razliko do zneska 1,68 milijona evrov, ki ga je bila vaša država pripravljena plačati. Provizije posrednikov bi bile v tem poslu ogromne".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • bojan697 07:11 24.marec 2020.

    Vsi ki ste komenterali, hvala... Mislim: da si moramo zapomniti oredvsem vase odgovore komenarci, saj je v njih vsa resnica i nasi politiki. Mislim da slovenija ni kos.. Temu kaj sele če bi bilo še kaj hujšega..

  • jerneja45 23:03 22.marec 2020.

    Brez veze zdaj vlečemo na plano prevare s temi maskami. Ni jih bilo in pika. Nekdo nas je potegnil za nos. Ni prvič. Gremo naprej! Iščimo druge poti, da pridemo do zaščitne opeme in ne glejmo zdaj nazaj, ker ni ...prikaži več čas za to. S tem se bomo ukvarjali, ko bo konec vsega.

  • Strojan 16:13 21.marec 2020.

    Shizofrenik Tonin se je zgovarjal z Čkaljo in Pajotom iz Kamijonđij. Bedak !