Arso ob obilnem deževju pojasnil, kdaj in kje bo najhuje

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Glavnino padavin pričakujemo v naslednjih šestih urah, a reke bodo lahko poplavljale kasneje, tudi v četrtek. Razglašen je celo rdeči alarm.
Oglej si celoten članek

Vremenski prognostik Brane Gregorčič je na novinarski konferenci Agencije Republike Slovenije za okolje izpostavil, da smo trenutno že deležni vpliva drugega sredozemskega ciklona. "Prvi je vplival v soboto in nedeljo, predvsem na Hrvaškem, pa tudi pri nas v vzhodnem delu Slovenije," je poudaril in opozoril, da prav ta že obstoječa namočenost bistveno prispeva k današnji ogroženosti poplav.

Slovenija Pozor, Arso prižgal rdeči alarm!

"Glavnino padavin pričakujemo v naslednjih šestih urah, poleg ciklonalnih dviganj bodo prisotna tudi vertikalna in zato bo možnost močnejših nalivov. Zaostrili smo stopnjo opozorila, ki je zdaj deloma rdeče, deloma oranžno, za to stopnjo ima zaslugo predhodna namočenost in stanje vodotokov, ki je zdaj prisotno. Nekatere reke so že polne, tam lahko pričakujemo zaostreno dogajanje," je izpostavil Gregorčič. 

Vreme Prižgana opozorila, pričakujemo lahko težave

Hidrolog Arsa Janez Polajnar je opozoril, da so reke že precej polne jugu Sloveije. "Krka poplavlja, k sreči so upadle reke v vzhodnem delu Slovenije, ki so poplavljale prejšnje dni. Zaradi tega, ker je namočenost že tako velika, pričakujemo v noči na sredo ponovno naraščanje rek, predvsem v vzhodni Sloveniji: porečje v Slovenskih goricah, lahko se zgodi tudi na območju Pohorja, Maribora in porečju reke Dravinje," je dodal. In kako kaže na Dolenjskem v prihodnjih dneh? "Porečje reke Krke je drugo žarišče, njen največji pretok pričakujemo v sredo in četrtek. Po zadnjih izračunih smo bolj optimistični in upamo, da ne bo vstopila v naselja. A previdnost za sredo in četrtek še vedno velja," je še opozoril. 

"Zelo pogost pojav ob padavinskih dogodkih so zemeljski plazovi. Ena tretjina slovenskega ozemlja je bolj podvržena tem pojavom in še zlasti glavni sprožitelj teh pojavov so običajno obilnejše dolgotrajne padavine ali pa kratkotrajne intenzivne padavine. V tokratni situaciji imamo opravka z dolgotrajnimi padavinami, tukaj imamo veliko namočenosti in posledica tega so pojavi in zdrsi zemeljskih plazov. Trenutno je situacija takšna, da so bolj izpostavljeni prebivalci v vzhodnih in jugovzhodnih predelih države, pa tudi severovzhodnih," pa je opozorila Mateja Jemec Auflič iz Geološkega zavoda Slovenije. 

"Geološki zavod Slovenije vse prebivalce na bolj izpostavljenih območjih opozarja, da naj bodo še posebej pozorni na vsa zamakanja v okolici objektov, nastanek razpok na in pod objekti, pa tudi na vse nenadne zvoke, ki bi lahko pomenili na neke zdrse zemeljskih gmot. Če opazite take pojave, nemudoma pokličite številko 112, sami pa se umaknite na varno območje" je pozvala Jemec Auflič. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.