Slovenija
4719 ogledov

Arso ob obilnem deževju pojasnil, kdaj in kje bo najhuje

poplave Slovenija Profimedia
Glavnino padavin pričakujemo v naslednjih šestih urah, a reke bodo lahko poplavljale kasneje, tudi v četrtek. Razglašen je celo rdeči alarm.

Vremenski prognostik Brane Gregorčič je na novinarski konferenci Agencije Republike Slovenije za okolje izpostavil, da smo trenutno že deležni vpliva drugega sredozemskega ciklona. "Prvi je vplival v soboto in nedeljo, predvsem na Hrvaškem, pa tudi pri nas v vzhodnem delu Slovenije," je poudaril in opozoril, da prav ta že obstoječa namočenost bistveno prispeva k današnji ogroženosti poplav.

Močno deževje Slovenija Pozor, Arso prižgal rdeči alarm!

"Glavnino padavin pričakujemo v naslednjih šestih urah, poleg ciklonalnih dviganj bodo prisotna tudi vertikalna in zato bo možnost močnejših nalivov. Zaostrili smo stopnjo opozorila, ki je zdaj deloma rdeče, deloma oranžno, za to stopnjo ima zaslugo predhodna namočenost in stanje vodotokov, ki je zdaj prisotno. Nekatere reke so že polne, tam lahko pričakujemo zaostreno dogajanje," je izpostavil Gregorčič. 

poplave Slovenija Vreme Slovenija Prižgana opozorila, pričakujemo lahko težave

Hidrolog Arsa Janez Polajnar je opozoril, da so reke že precej polne jugu Sloveije. "Krka poplavlja, k sreči so upadle reke v vzhodnem delu Slovenije, ki so poplavljale prejšnje dni. Zaradi tega, ker je namočenost že tako velika, pričakujemo v noči na sredo ponovno naraščanje rek, predvsem v vzhodni Sloveniji: porečje v Slovenskih goricah, lahko se zgodi tudi na območju Pohorja, Maribora in porečju reke Dravinje," je dodal. In kako kaže na Dolenjskem v prihodnjih dneh? "Porečje reke Krke je drugo žarišče, njen največji pretok pričakujemo v sredo in četrtek. Po zadnjih izračunih smo bolj optimistični in upamo, da ne bo vstopila v naselja. A previdnost za sredo in četrtek še vedno velja," je še opozoril. 

"Zelo pogost pojav ob padavinskih dogodkih so zemeljski plazovi. Ena tretjina slovenskega ozemlja je bolj podvržena tem pojavom in še zlasti glavni sprožitelj teh pojavov so običajno obilnejše dolgotrajne padavine ali pa kratkotrajne intenzivne padavine. V tokratni situaciji imamo opravka z dolgotrajnimi padavinami, tukaj imamo veliko namočenosti in posledica tega so pojavi in zdrsi zemeljskih plazov. Trenutno je situacija takšna, da so bolj izpostavljeni prebivalci v vzhodnih in jugovzhodnih predelih države, pa tudi severovzhodnih," pa je opozorila Mateja Jemec Auflič iz Geološkega zavoda Slovenije. 

"Geološki zavod Slovenije vse prebivalce na bolj izpostavljenih območjih opozarja, da naj bodo še posebej pozorni na vsa zamakanja v okolici objektov, nastanek razpok na in pod objekti, pa tudi na vse nenadne zvoke, ki bi lahko pomenili na neke zdrse zemeljskih gmot. Če opazite take pojave, nemudoma pokličite številko 112, sami pa se umaknite na varno območje" je pozvala Jemec Auflič. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.