Arso opozarja na posledice letošnjega zimskega vremena

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Bolje bi bilo, če bi bila tla pokrita s snežno odejo.
Oglej si celoten članek

"Skoraj tri tedne neprekinjenega suhega in sončnega vremena je povzročilo, da se je površinski sloj tal precej izsušil," ugotavljajo pri Agenciji za okolje. 

Prezimovanje posevkov ogroženo

Povsem drugače bi bilo, če bi bila tla pokrita s snežno odejo. "Pod snegom se temperature tal običajno gibljejo okoli ničle ali pa so le malo pod njo," razlagajo pri Arsu. "Snežna odeja oskrbuje tla z vodo in preprečuje izhlapevanje. Deluje tudi kot toplotni izolator zato so posevki ozimnih žit in tudi druge rastline pod snegom zaščiteni pred nizkimi temperaturami. Če snežne odeje ni, tako kot letos, pa je prezimovanje posevkov mnogo bolj izpostavljeno vplivom vremena, še posebno ob temperaturnih nihanjih oziroma odtajevanju površinskega sloja tal podnevi in ponovnem zamrzovanja ponoči."

Prognoza Srednjeročna napoved: Takšno vreme nas čaka do konca meseca

Težave za zimzelene okrasne restline

Posledice po pisanju Arsa opišemo z golomrazico, ki je posledica potrganih koreninic. "Velika temperaturna nihanja lahko povzročijo težave tudi zimzelenim okrasnim rastlinam, ki iz zamrznjenih tal ne morejo črpati vode, vedno zeleni listi pa jo ob toplih dnevih izgubljajo, še posebno, če uspevajo na osončenih rastiščih," pišejo pri Arsu. "Listi venejo in če take razmere vztrajajo dlje časa, je zimska oziroma fiziološka suša neizbežna. Posušeni listi rododendronov in azalej, ki se jim čudimo na pomlad, pričajo o tem, da so rastline klonile zaradi fiziološke suše, močno pa so ji izpostavljeni tudi lovorikovci, ciprese, ruševje in nekateri drugi iglavci."

xxx

Vreme V pričakovanju prave zime

Zastirka kot zaščita pred sušo

Pomembno je, da so zimzelene okrasne rastline dobro preskrbljene z vodo tudi pozimi. "Ko se temperature dvignejo nad ledišče je potrebno dodati vodo, vendar paziti, da se pri tem ne omoči zelenega dela rastline," še opozarjajo pri Arsu. "Dobra zaščita za sušo je tudi zastirka, ki zmanjšuje jakost izhlapevanja. Le tako bomo zimzelene rastline obvarovali pred fiziološko sušo."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 20:32 10. Januar 2020.

    "Ko se temperature dvignejo nad ledišče je potrebno dodati vodo, vendar paziti, da se pri tem ne omoči zelenega dela …

  • 18:36 10. Januar 2020.

    bla bla bla traparije bedarije nakladanje brez veze, kako pa tam rase kjer ni nikoli zime, cepci

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.