Slovenija
28088 ogledov

Arso opozarja na posledice letošnjega zimskega vremena

Megleno jutro Profimedia
Bolje bi bilo, če bi bila tla pokrita s snežno odejo.

"Skoraj tri tedne neprekinjenega suhega in sončnega vremena je povzročilo, da se je površinski sloj tal precej izsušil," ugotavljajo pri Agenciji za okolje. 

Prezimovanje posevkov ogroženo

Povsem drugače bi bilo, če bi bila tla pokrita s snežno odejo. "Pod snegom se temperature tal običajno gibljejo okoli ničle ali pa so le malo pod njo," razlagajo pri Arsu. "Snežna odeja oskrbuje tla z vodo in preprečuje izhlapevanje. Deluje tudi kot toplotni izolator zato so posevki ozimnih žit in tudi druge rastline pod snegom zaščiteni pred nizkimi temperaturami. Če snežne odeje ni, tako kot letos, pa je prezimovanje posevkov mnogo bolj izpostavljeno vplivom vremena, še posebno ob temperaturnih nihanjih oziroma odtajevanju površinskega sloja tal podnevi in ponovnem zamrzovanja ponoči."

Jutranja megla Prognoza Slovenija Srednjeročna napoved: Takšno vreme nas čaka do konca meseca

Težave za zimzelene okrasne restline

Posledice po pisanju Arsa opišemo z golomrazico, ki je posledica potrganih koreninic. "Velika temperaturna nihanja lahko povzročijo težave tudi zimzelenim okrasnim rastlinam, ki iz zamrznjenih tal ne morejo črpati vode, vedno zeleni listi pa jo ob toplih dnevih izgubljajo, še posebno, če uspevajo na osončenih rastiščih," pišejo pri Arsu. "Listi venejo in če take razmere vztrajajo dlje časa, je zimska oziroma fiziološka suša neizbežna. Posušeni listi rododendronov in azalej, ki se jim čudimo na pomlad, pričajo o tem, da so rastline klonile zaradi fiziološke suše, močno pa so ji izpostavljeni tudi lovorikovci, ciprese, ruševje in nekateri drugi iglavci."

Zima Vreme Svet V pričakovanju prave zime

Zastirka kot zaščita pred sušo

Pomembno je, da so zimzelene okrasne rastline dobro preskrbljene z vodo tudi pozimi. "Ko se temperature dvignejo nad ledišče je potrebno dodati vodo, vendar paziti, da se pri tem ne omoči zelenega dela rastline," še opozarjajo pri Arsu. "Dobra zaščita za sušo je tudi zastirka, ki zmanjšuje jakost izhlapevanja. Le tako bomo zimzelene rastline obvarovali pred fiziološko sušo."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • mirror 20:32 10.januar 2020.

    "Ko se temperature dvignejo nad ledišče je potrebno dodati vodo, vendar paziti, da se pri tem ne omoči zelenega dela rastline" Kako boš pa zalival pšenico, ne da bi zmočil zeleni del? S kapalko? Brez skrbi za kmete. če bo ...prikaži več manj pšenice, bo pa dražja. Sicer pa država dobro izvozi in uvozi slabšo kvaliteto. Za ljudi z ulice je dobra.

  • drecos 18:36 10.januar 2020.

    bla bla bla traparije bedarije nakladanje brez veze, kako pa tam rase kjer ni nikoli zime, cepci