Svet
18247 ogledov

V pričakovanju prave zime

Zima
Sever pravo zimo še čaka.

Rekordno visoke temperature in pomanjkanje snega; od norveških fjordov do Rusije, sever Evrope pravo, arktično zimo še čaka.

V Sunndalsori, mestecu na zahodu Norveške, so prejšnji teden izmerili 19 stopinj Celzija, temperaturo, ki je v tem obdobju leta niso zabeležili še nikoli. Na Švedskem je v zadnjih dnevih na jugu države pet stopinj več kot običajno v tem času, na severu pa celo deset stopinj več. Tri merilne postaje v osrednjem delu Švedske so prejšnji teden zabeležile najvišje januarske temperature od leta 1971.

Na južnem delu Finske, kjer je bila povprečna temperatura prejšnji mesec 4,5 stopinja več kot povprečno, se zima sploh še ni začela, poroča tamkajšnji meteorološki inštitut.

Prave zime le še spomin?

Napoved do konca januarja kaže, da prave zime letos niti ne bo. In takšen trend se bo tudi nadaljeval. "Do leta 2050 bo več kot milijon Norvežanov živel na območjih, kjer bodo imeli manj kot mesec dni prave zime," meni klimatologinja Reidun Gangsto Skaland. Norveški arhipelag Svalbard prehaja skozi 109. zaporedni mesec s temperaturami nad povprečjem.

Podobno je v Rusiji, kjer je vodja tamkajšnjega meteorološkega zavoda Roman Vilfand povedal, da vsa država beleži pozitivne anomalije glede temperatur. V nekaterih predelih Sibirije, na enem od najhladnejših območij planeta, so temperature celo 20 stopinj več od povprečja.

Jutranja megla Prognoza Slovenija Srednjeročna napoved: Takšno vreme nas čaka do konca meseca

Osvežena napoved za Slovenijo

Pri nas bo tudi jutri precej jasno, le na vzhodu občasno zmerno oblačno, napovedujejo vremenoslovci na Arsu. Jutranje temperature bodo od -6 do -1, ob morju okoli 3, najvišje dnevne od 5 do 10, na Primorskem okoli 14 stopinj Celzija.

V nedeljo se bo čez dan povsod razjasnilo, podobno bo v ponedeljek.

Od 14. do 19. januarja

Vreme preglednica | Avtor: Arso Arso

Nad južno Evropo in Sredozemljem bo vztrajalo območje visokega zračnega tlaka, ki bo v petek nekoliko oslabelo, vremensko sliko pojasnjujejo na Arsu. Vremenske fronte se bodo pomikale čez Evropo proti vzhodu severno od Alp in bistveno ne bodo vplivale na vreme pri nas. Od zahoda bo k nam dotekal razmeroma topel in občasno nekoliko bolj vlažen zrak, ob koncu tedna pa se bo v višinah nekoliko ohladilo.

Nadaljevalo se bo suho in deloma jasno vreme. Po kotlinah in nižinah bo nekaj megle in nizke oblačnosti, ki se bo občasno lahko pojavila tudi ob morju.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.