Avstrijska policija oglobila Slovenko brez potnega lista

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Slovenka, ki je želela v Avstrijo, je na avstrijski strani Ljubelja tamkajšnja policija oglobila in poslala nazaj v Slovenijo.
Oglej si celoten članek

Uporabnica Twitterja Lucija Ušaj, sicer ljubljanska odvetnica, je na družabnem omrežju še pripisala, da je pokazala druge dokumente s fotografijo, a da ni zaleglo. Osebne izkaznice sicer nima, vse je urejala z vozniškim dovoljenjem, ki v Sloveniji velja kot osebni veljavni dokument v primeru izkazovanja identifikacije, potni list pa je na poti v Avstrijo enostavno pozabila.

Vsaka policija ima pravico, do pregleda in identifikacije človeka in to kjerkoli. Vsak se je dolžan v vsakem trenutku izkazati z veljavnim dokumentom,” primer pospremi Vesna Drole, predstavnica slovenske policije za odnose z javnostmi.

Droletova nadalje pojasnjuje, da v primeru postopka preverjanja identitete znotraj Slovenije zadostuje bodisi potni list, bodisi osebna izkaznica ali vozniško dovoljenje. “Ja, tudi pri nas bi policisti lahko oglobili državljana, če torej v primeru postopka ne bi imel dokumentov.

"Primer migrantov je specifična situacija"

Slovenski policisti, ki opravljajo mejno kontrolo, ravno tako lahko v vsakem primeru zahtevajo dokumente potnikov, ki prehajajo mejo. “Res je, da je tega preverjanja med državami vse manj, vendar, kot rečeno, policisti se lahko iz kakršnegakoli razloga zanj odloči v katerem koli trenutku,” pove Droletova.

Zaključek tvita “žal nisem arabskega izgleda” Droletova pospremi s komentarjem, da je primer migrantov specifična situacija. “Postopki v tem primeru so prilagojeni masovnemu prestopanju meje, njihov izvor ugotavljamo na drugačne načine.” 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 45

  • 22:19 7. Junij 2016.

    z globo vsaj 1500 hrk, ker ne bosta imela osebne s seboj na plaži. Torej avstrijskih 35 € je mala …

  • 22:17 7. Junij 2016.

    No, mi Slovenci pa smo boljši kot Avstrijci. Danes so mojega prijatelja iz Hrvaške, ki se je z avtom vračal …

  • 08:36 18. Januar 2016.

    SRAMOTA-ob tem pa na desettisoče muslimanov po Evropi potuje brez dokumentov...ali pa so le-ti ponarejeni.Komentarji pa takšni,da spadajo v konjušnico.Kar …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.