Slovenija
847 ogledov

Avstrijska policija oglobila Slovenko brez potnega lista

begunci Saša Despot
Slovenka, ki je želela v Avstrijo, je na avstrijski strani Ljubelja tamkajšnja policija oglobila in poslala nazaj v Slovenijo.

Uporabnica Twitterja Lucija Ušaj, sicer ljubljanska odvetnica, je na družabnem omrežju še pripisala, da je pokazala druge dokumente s fotografijo, a da ni zaleglo. Osebne izkaznice sicer nima, vse je urejala z vozniškim dovoljenjem, ki v Sloveniji velja kot osebni veljavni dokument v primeru izkazovanja identifikacije, potni list pa je na poti v Avstrijo enostavno pozabila.

Vsaka policija ima pravico, do pregleda in identifikacije človeka in to kjerkoli. Vsak se je dolžan v vsakem trenutku izkazati z veljavnim dokumentom,” primer pospremi Vesna Drole, predstavnica slovenske policije za odnose z javnostmi.

Droletova nadalje pojasnjuje, da v primeru postopka preverjanja identitete znotraj Slovenije zadostuje bodisi potni list, bodisi osebna izkaznica ali vozniško dovoljenje. “Ja, tudi pri nas bi policisti lahko oglobili državljana, če torej v primeru postopka ne bi imel dokumentov.

"Primer migrantov je specifična situacija"

Slovenski policisti, ki opravljajo mejno kontrolo, ravno tako lahko v vsakem primeru zahtevajo dokumente potnikov, ki prehajajo mejo. “Res je, da je tega preverjanja med državami vse manj, vendar, kot rečeno, policisti se lahko iz kakršnegakoli razloga zanj odloči v katerem koli trenutku,” pove Droletova.

Zaključek tvita “žal nisem arabskega izgleda” Droletova pospremi s komentarjem, da je primer migrantov specifična situacija. “Postopki v tem primeru so prilagojeni masovnemu prestopanju meje, njihov izvor ugotavljamo na drugačne načine.” 

 

 

Komentarjev 45
  • janezp 22:19 07.junij 2016.

    z globo vsaj 1500 hrk, ker ne bosta imela osebne s seboj na plaži. Torej avstrijskih 35 € je mala malca.

  • janezp 22:17 07.junij 2016.

    No, mi Slovenci pa smo boljši kot Avstrijci. Danes so mojega prijatelja iz Hrvaške, ki se je z avtom vračal iz Ljubljane v Logatec, ker tam spi v hostlu, ustavila 2 vestna policista, ki skupaj nimata 40 let, in ga ...prikaži več oglobila za 200 €, ker je na recepciji pozabil osebno izkaznico. No, kazen drugače ni tako majhna, zato ker smo mi dobra in poštena država, pa smo mu dali 50% popusta, če plača v 7 dneh, drugače je kazen 400 € in je seveda primerna takšnemu hudemu prekršku, ker s tem ravnanjem zelo ogroža Slovenijo in Slovence. Da ne omenjam, da so se potem vsi trije skupaj odpravili v hostel, naša policajčka sta si ogledala osebno izkaznico, jo pospravila v žep in odnesla na postajo. Prijatelj jo bo dobil nazaj ko bo prinesel potrdilo o plačilu. Do takrat ne more domov. A ja, pa še to sta mu obljubila, da ko ga bosta drugič dobila brez osebne ne bo več popusta, bo cena storitve 400 €. Upam da ko bosta naša dva plicajčka letos šla na Hrvaško na dopust, da bosta kaznovana od hrvaške policije

  • september 08:36 18.januar 2016.

    SRAMOTA-ob tem pa na desettisoče muslimanov po Evropi potuje brez dokumentov...ali pa so le-ti ponarejeni.Komentarji pa takšni,da spadajo v konjušnico.Kar se tiče odvetničinega dela-držite gobčke...Le čevlje sodi naj kopitar...ne brezvezneži,ki nabijate po tipkah samo zato,da pač nabijate.