"Avtomati ne sodijo v šole"

Foto: Žurnal24 (Foto: Nik Rovan)
Gazirane pijače do 2012 osnovnošolcem po svetu nedostopne, pri nas namestitev avtomatov s hrano in pijačo odsvetujejo. Kljub temu debelost med otroki v Sloveniji narašča.
Oglej si celoten članek

Družbi Pepsi in Coca-Cola naj bi do leta 2012 iz vseh osnovnih šol v več kot 200 državah po svetu umaknili svoje gazirane pijače in se tako borili proti naraščanju debelosti med mladimi. Na Ministrstvu za šolstvo in šport podatkov o nameščanju avtomatov s pijačo in hrano v vzgojno-izobraževalnih zavodih pri nas nimajo.

Odsvetujejo namestitev avtomatov

Smernice zdravega prehranjevanja navajajo, da je namestitev avtomatov s sladkimi in slanimi prigrizki ter sladkimi aromatiziranimi pijačami v vzgojno-izobraževalnih ustanovah nepotrebna in neutemeljena z zdravstvenega, ekonomskega in socialnega vidika. Raziskava Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) je pokazala, da je v Sloveniji relativno majhen nadzor nad trženjem hrane v primerjavi z drugimi državami.

V ljubljanskih osnovnih šolah avtomatov s hrano in pijačo večinoma nimajo. V Osnovni šoli Ledina so dejali, da si lahko dijaki v njihovi šoli postrežejo le z avtomatom za vodo. Povedali so še, da je namestitev avtomata odločitev posamezne šole. „Zdrava šola teh avtomatov ne priporoča in tudi samo stremimo k temu, da otrokom ponujamo čim bolj zdravo hrano,“ so še dodali.

Debelost med otroki narašča
Podobno kot drugod v EU se tudi v Sloveniji srečujemo z naraščanjem debelosti pri otrocih, pravi Matej Gregorič z IVZ. Zaradi tega odsvetuje namestitev avtomatov z gaziranimi pijačami v javnih ustanovah. „Avtomati v šole ne sodijo,“ meni. Kljub temu, pa sladke pijače vsak dan enkrat ali večkrat uživa kar četrtina otrok. Pogostnost uživanja sladkanih pijač je večja pri starejših otrocih in mladostnikih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.