Slovenija
20 ogledov

"Avtomati ne sodijo v šole"

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Gazirane pijače do 2012 osnovnošolcem po svetu nedostopne, pri nas namestitev avtomatov s hrano in pijačo odsvetujejo. Kljub temu debelost med otroki v Sloveniji narašča.

Družbi Pepsi in Coca-Cola naj bi do leta 2012 iz vseh osnovnih šol v več kot 200 državah po svetu umaknili svoje gazirane pijače in se tako borili proti naraščanju debelosti med mladimi. Na Ministrstvu za šolstvo in šport podatkov o nameščanju avtomatov s pijačo in hrano v vzgojno-izobraževalnih zavodih pri nas nimajo.

Odsvetujejo namestitev avtomatov

Smernice zdravega prehranjevanja navajajo, da je namestitev avtomatov s sladkimi in slanimi prigrizki ter sladkimi aromatiziranimi pijačami v vzgojno-izobraževalnih ustanovah nepotrebna in neutemeljena z zdravstvenega, ekonomskega in socialnega vidika. Raziskava Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) je pokazala, da je v Sloveniji relativno majhen nadzor nad trženjem hrane v primerjavi z drugimi državami.

V ljubljanskih osnovnih šolah avtomatov s hrano in pijačo večinoma nimajo. V Osnovni šoli Ledina so dejali, da si lahko dijaki v njihovi šoli postrežejo le z avtomatom za vodo. Povedali so še, da je namestitev avtomata odločitev posamezne šole. „Zdrava šola teh avtomatov ne priporoča in tudi samo stremimo k temu, da otrokom ponujamo čim bolj zdravo hrano,“ so še dodali.

Debelost med otroki narašča
Podobno kot drugod v EU se tudi v Sloveniji srečujemo z naraščanjem debelosti pri otrocih, pravi Matej Gregorič z IVZ. Zaradi tega odsvetuje namestitev avtomatov z gaziranimi pijačami v javnih ustanovah. „Avtomati v šole ne sodijo,“ meni. Kljub temu, pa sladke pijače vsak dan enkrat ali večkrat uživa kar četrtina otrok. Pogostnost uživanja sladkanih pijač je večja pri starejših otrocih in mladostnikih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.