Bistvene novosti v novem šolskem letu ...

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Prvega septembra, ko bo začelo šolo 179.511 učenk in učencev ter okoli 74.000 dijakinj in dijakov, jih bo pričakalo tudi nekaj novosti ...
Oglej si celoten članek

V skladu z novim modelom učbeniške politike bo po besedah ministrstva za šolstvo, ki ga vodi Maja Makovec Brenčič, končana obnova učbeniških skladov. Za prihodnjo generacijo prvošolcev morajo šole same zagotoviti tudi delovne zvezke. Šole bodo prejele sredstva glede na število učencev, za prvošolce 30 evrov, za učence drugih razredov pa 16 evrov.

Z nabora teh sredstev morajo šole, glede na novi pravilnik, zagotoviti učna gradiva za prvošolce. Staršem prvošolcev torej delovnih zvezkov letos ne bo treba kupiti, nabavile jih bodo šole.

Slovenija Delovni zvezki v prvem razredu: nekateri brez, drugi za 80 evrov

Kako bo s tujimi jeziki?

Z novim šolskim letom se v programu osnovna šola in v prilagojenih programih osnovne šole z enakovrednim izobrazbenim standardom vseh šolah v 3. razredu obvezno izvaja pouk tujega jezika.
 
S tem se po besedah ministrstva "končuje udejanjanje zakonskega določila iz leta 2013", a na vidiku so že nove spremembe. Prvi tuji jezik naj bi se po novem načrtu zakona, ki še ni sprejet, začeli učiti že prvošolci. Drugi tuji jezik bo postal obvezni predmet v sedmem razredu, ocene pa bi se štele za vpis v srednjo šolo. Na račun tujega jezika bo en obvezni izbirni predmet manj.
 
Predlog zakona je bil sicer v javni razpravi do konca junija, ministrstvo mora nato preučiti predlagane pripombe in zakon predstaviti na vladi, nato pa ga mora sprejeti še državni zbor.
Slovenija Predlog zakona: Prvi tuji jezik v prvem, drugi v sedmem. Oba obvezna.

Uvaja se vajeništvo!

Z novim šolskim letom se poskusno uvaja tudi vajeništvo v štirih izobraževalnih programih (v izobraževalnem programu ‘Mizar’ na Šolskem centru Novo mesto in Šolskem centru Slovenj Gradec, v izobraževalnem programu ‘Kamnosek’ na Srednji gradbeni, geodetski in okoljevarstveni šoli Ljubljana, v izobraževalnem programu ‘Oblikovalec kovin – orodjar’ na Srednji poklicni in strokovni šoli Bežigrad in Šolskemu centru Škofja Loka ter v izobraževalnem programu ‘Gastronomske in hotelirske storitve’ na Srednji šoli Izola in Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci).

učiteljica šolarjem "Če se ne boste učili, boste v službi tako umazani"

Nekaj prevetritev tudi na srednješolskih programih ...

Na nekaterih srednjih šolah pa se bodo na novo začeli izvajati tudi izobraževalni programi, in sicer program Strojni mehanik na Šolskem centru Krško – Sevnica, program Strojni tehnik na Gimnaziji in srednji šoli Kočevje, program Umetniška gimnazija – smer gledališče in film na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer, dijaki na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor pa so z novim šolskim letom dobili možnost za vzporedno izobraževanje še v okviru modula Jazz in zabavna glasba.

Začel se bo izvajati prenovljen program Umetniške gimnazije, smer gledališče in film, na Gimnaziji Nova Gorica in Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana namesto dosedanje dramsko gledališke smeri.

V srednjih šolah s slovenskim učnim jezikom na narodno mešanem območju v slovenski Istri se bodo začeli izvajati prenovljeni izobraževalni programi na področju poklicnega in strokovnega izobraževanja; dodani sta dve uri italijanščine.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 15:31 28. Avgust 2017.

    največja novost je da Branimir dela kažin

  • 00:18 26. Avgust 2017.

    So smešni s to obsedenostjo z angleščino, najlažjim jezikom na svetu. Že mi, ko smo jo imeli samo 2 leti …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.