Bodeča neža za seksizem Žigi Turku

Foto: Youtube
Foto: Youtube
Kolektiv Rdeče zore in portal Spol.si sta bodečo nežo za najbolj seksistično izjavo leta 2020 podelila Žigi Turku.
Oglej si celoten članek

Turkova izjava, na katero se bodeča neža nanaša, se glasi: "Ampak bistvo se mi zdi drugje. Če je seks samo rekreacija, potem posilstvo ni nič hujšega kot faul. Če pa seks ni rekreacija, pa pade temeljna premisa naprednega pogleda na to vprašanje, ki je uveljavljeno od 1968 dalje."

sporne izjave Angelca Likovič, avtorica najbolj seksistične izjave

V utemeljitvi so pri portalu Spol.si zapisali, da "avtor izjave meni, da je seksualna revolucija leta 1968 posilstvo preoblikovala v športni prekršek, se pravi, svobodno odločanje (žensk) o spolnosti naj bi bilo pogojeno s sprejemanjem možnosti posilstva". 

"Iz drugih tvitov lahko razberemo, da naj bi bil pravilni pogled na spolnost 'sveto darovanje drug drugemu'," pišejo pri portalu Spol.si. "Ne glede na to, kaj si Turk misli o seksu, pa je očitno, da mu nekaj ni jasno – posilstvo ni seks! Je nasilje, ki spolnost uporabi kot sredstvo. Žiga Turk s svojo izjavo relativizira spolno nasilje, in to v času, ko naše fakultete pretresajo izjave o spolnem nadlegovanju študentk in študentov s strani profesorjev."

Slovenija Bodeča neža za seksizem Borutu Pahorju in Rosviti Pesek

Žiga Turk je izmed petih nominiranih izjav prejel največ, 19 glasov. Med finalisti za najbolj seksistično izjavo lanskega leta so bili še nekdanji vodja Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni Brane Dobnikar, pooblaščenec za varstvo osebnih podatkov na ministrstvu za notranje zadeve Borut Jakopin, pravnik Miha Šepec in duhovni voditelj Urban Urbanc.

"Nepoštena, nerazumna, nezaslužena"

Žiga Turk je v odzivu na Twitterju zapisal, da je "nagrada nepoštena, nerazumna in nezaslužena".

"Nagrada je nepoštena, ker mi lažno pripisuje, da opravičujem oziroma relativiziram posilstvo," je zapisal Turk. "Da ga smatram za najhujši zločin, je bilo povsem jasno vsem, ki so prebrali do konca."

Nerazumna je po njegovem zato, "ker nagrado dobiva nekdo, ki  javno 'podpira' idejo samih podeljevalcev Než, namreč, da 'samo ja pomeni ja'."

Nazadnje dodaja, da je nagrada nezaslužena, ker je "kazen za mojo pogosto podporo sedanji vladi". "To pa za 'nagrade', o tako resnih problemih, ne bi smel biti kriterij," je še zapisal Turk. 

Magazin Emeršič po javni graji: "Erotike ne moreš zaviti v vato korektnosti"

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 16

  • 10:36 8. Marec 2021.

    Turk je žal samo mali desnuharsko fašistoiden wonnabe intelektualec z IF ELSE intelektualnim dometom. Kot njegov Jawohl Fuhrer odvisen od …

  • 10:04 8. Marec 2021.

    Za tistega, ki hoče razumeti, je izjava povsem razumljiva in smiselna - spolnost ni bolj ali manj groba rekreacija. Za …

  • 09:26 8. Marec 2021.

    Dokaz več, kako preostanki levih intelektualcev v Mariboru ne znajo več razmišljati logično. Ta Bodeča Neža je pomemben mejnik v …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.