Slovenija
648 ogledov

Bodeča neža za seksizem Borutu Pahorju in Rosviti Pesek

Borut Pahor Anže Petkovšek
Kolektiv Rdeče zore in portal Spol.si sta včeraj zvečer letošnjo bodečo nežo za najbolj seksistično izjavo podelila predsedniku republike Borutu Pahorju in voditeljici Rosviti Pesek.

Predsednik republike Borut Pahor je javnost dodobra razburil z izjavo na lanski maturantski paradi, ko je vzklikal: "Ajde miška mala, gremo! To mi deli, to mi deli." Kasneje se je za izjavo sicer opravičil. 

Televizijska voditeljica Rosvita Pesek pa si je bodečo "nagrado" prislužila z odzivom na odgovor sogovornika Zorana Stančiča o predlogu nove evropske direktive o strelnem orožju: "Poenostavite za ženske, lepo prosim". Podeljevalci neslavnega naziva, kolektiv Rdeče zore in portal Spol.si, so v obrazložitvi zapisali, da "je bil voditeljičin poziv popolnoma neumesten. Kvečjemu bi lahko prosila za dodatno razlago laikom, ki se na orožje na spoznajo".

Zakaj sramotni naziv?

Podeljevalke in podeljevalci sramotnega naziva pravijo, da ta "nečastni naziv lahko doleti vse, ki javno napadajo, ponižujejo in žalijo druge na podlagi spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete".

Še zlasti so pomembne osebe, ki delujejo na javno izpostavljenih področjih: "Njihov položaj jim namreč daje privilegij, da sooblikujejo javno mnenje. Če širijo seksistična stališča, s pozicije moči normalizirajo sovražni govor in legitimirajo diskriminacijo, kar je v nasprotju s prizadevanji za družbo enakih možnosti."

Med "nagrajenci" Vlado Žabot in Milan Kučan

Prvo bodečo nežo, ki jo je podelil kolektiv Rdeče zore leta 2013, je prejel pisatelj Vlado Žabot, in sicer za seksitično izjavo desetletja, ko je leta 2004, še v vlogi predsednika Društva slovenskih pisateljev, na festivalu Vilenica izrekel: "Pa jaz tebe ne razumem, kako to, namesto da bi kričala ‘Vlado, pofuki me, pofuki me v rit!’, pa tlele kot ena hruška sama hodiš na vsak festival."

Lani je nagrado prejel nekdanji predsednik Milan Kučan, ki je novinarko vprašal, ali je poročena in ji nato dejal, da naj raje dela na tem. Za izjavo se je kasneje opravičil. 

Komentarjev 12
  • Dixon 09:58 10.marec 2016.

    Kdo drug, kot naš predragi populistični predsednik. Saj je vse okej, saj se je opravičil! Zakaj ga sedaj po zobeh vlačite, če pa ima res najboljšo funkcijo v državi!

  • dezurni 10:11 09.marec 2016.

    Žurnal24 ima urednika. ;)

  • korisnik_13858 09:52 09.marec 2016.

    Ženske so lahko kar tiho. Itak so na sodiščih glavne. In vsepovsod v javni upravi. V večini sodb in odločb je podpisana ženska.