Boj proti korupciji razdelil poslance

Foto: Žurnal24 (Foto: Žurnal24)
Poslanci na izredni seji razpravljajo o predlogu novega protikorupcijskega zakona. Medtem ko se koalicijske stranke z njim strinjajo, pa mu opozicija nasprotuje.
Oglej si celoten članek

Z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije se na novo opredeljuje delovanje Komisije za preprečevanje korupcije in zmanjšuje število njenih funkcionarjev s petih na tri.

Te funkcionarje bi po novem imenoval predsednik republike. Nadzor nad delom komisije pa naj bi opravljal DZ, ki bi mu bila komisija dolžna enkrat letno poročati o svojem delu. Zakon vsebuje tudi določbe o zaščiti prijaviteljev korupcije in določbe o lobiranju.

Predlogu nasprotujejo v poslanskih skupinah SDS, SLS in SNS, neodločeni so tudi v DeSUS, medtem ko v SD, Zares in LDS zakon podpirajo. Največ razprave je glede določb lobiranja in o neodvisnosti protikorupcijske komisije.

Z eno vlogo do pomoči
DZ je opravil tudi splošno razpravo o zakonu o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev ter zakonu o socialnovarstvenih prejemkih.

S tema dvema zakonoma bo po ocenah vlade prišlo do precejšnje prerazporeditve socialnih prejemkov med prebivalstvo. Po novem bi posamezniki z eno samo vlogo na center za socialno delo lahko zaprosili za različne prejemke.

Tudi o Ankaranu in Mirni
Na sejo je bila uvrščena tudi splošna razprava o ustanovitvi občin Ankaran in Mirna. V državnem zboru je namreč sredi aprila ob vnovičnem odločanju po vetu državnega sveta za potrditev zakona o ustanovitvi občin Ankaran in Mirna zmanjkal en poslanski glas. Skupina poslancev predlog za ustanovitev obeh občin vložila vnovič, a tokrat v obliki dveh ločenih zakonov, za vsako občino posebej.

Usoda ustanovitve novih občin Ankaran in Mirna pa ostaja še naprej negotova. Spričo različnih stališč poslank in poslancev ob današnji splošni razpravi o predlogih za ustanovitev omenjenih občin namreč še ni jasno, ali bosta predloga deležna zadostne podpore. O tem, ali sta predloga primerna za nadaljnjo obravnavo, bodo poslanci odločali v sredo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.