Slovenija
28 ogledov

Boj proti korupciji razdelil poslance

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Poslanci na izredni seji razpravljajo o predlogu novega protikorupcijskega zakona. Medtem ko se koalicijske stranke z njim strinjajo, pa mu opozicija nasprotuje.

Z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije se na novo opredeljuje delovanje Komisije za preprečevanje korupcije in zmanjšuje število njenih funkcionarjev s petih na tri.

Te funkcionarje bi po novem imenoval predsednik republike. Nadzor nad delom komisije pa naj bi opravljal DZ, ki bi mu bila komisija dolžna enkrat letno poročati o svojem delu. Zakon vsebuje tudi določbe o zaščiti prijaviteljev korupcije in določbe o lobiranju.

Predlogu nasprotujejo v poslanskih skupinah SDS, SLS in SNS, neodločeni so tudi v DeSUS, medtem ko v SD, Zares in LDS zakon podpirajo. Največ razprave je glede določb lobiranja in o neodvisnosti protikorupcijske komisije.

Z eno vlogo do pomoči
DZ je opravil tudi splošno razpravo o zakonu o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev ter zakonu o socialnovarstvenih prejemkih.

S tema dvema zakonoma bo po ocenah vlade prišlo do precejšnje prerazporeditve socialnih prejemkov med prebivalstvo. Po novem bi posamezniki z eno samo vlogo na center za socialno delo lahko zaprosili za različne prejemke.

Tudi o Ankaranu in Mirni
Na sejo je bila uvrščena tudi splošna razprava o ustanovitvi občin Ankaran in Mirna. V državnem zboru je namreč sredi aprila ob vnovičnem odločanju po vetu državnega sveta za potrditev zakona o ustanovitvi občin Ankaran in Mirna zmanjkal en poslanski glas. Skupina poslancev predlog za ustanovitev obeh občin vložila vnovič, a tokrat v obliki dveh ločenih zakonov, za vsako občino posebej.

Usoda ustanovitve novih občin Ankaran in Mirna pa ostaja še naprej negotova. Spričo različnih stališč poslank in poslancev ob današnji splošni razpravi o predlogih za ustanovitev omenjenih občin namreč še ni jasno, ali bosta predloga deležna zadostne podpore. O tem, ali sta predloga primerna za nadaljnjo obravnavo, bodo poslanci odločali v sredo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.