Brecelj: "Ne delajmo si utvar, interesov je ogromno"

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Kirurg dr. Erik Brecelj o tem, kako se bodo lotili reševanja težav v zdravstvu.
Oglej si celoten članek

V petek se je prvič sestal novi Strateški svet za zdravstvo, ki ga vodi dr. Erik Brecelj. "V svetu je veliko dobrih strokovnjakov. Mislim, da bomo lahko pripravili veliko dobrih predlogov. Ker se mudi," je povedal v Odmevih na TV Slovenija. 

Svet se bo spet sestal v četrtek, ko bodo na mizi predlogi za reorganizacijo primarnega zdravstva in predlogi medicinskih fakultet za povečanje vpisa. Skupino za primarno raven vodi direktor Zdravstvenega doma Egon Stopar, ki ima po Brecljevih besedah veliko dobrih izkušenj na tem področju. Brecelj čez teden dni pričakuje prve predloge, kako pristopiti k reševanju težav. 

O tem, kakšen model organizacije zdravstva bodo izbrali, je odgovoril: "Nemogoče je od zunaj prekopirati zdravstveni model, ker smo specifična družba. Prav je, da gledamo v tujini, žal pa bo treba to reformo zgraditi v Sloveniji, kjer so težave nastale in kjer jih je treba reševati. Pri nas je veliko dobrih kliničnih praks na vseh področjih," je poudaril. Izpostavil je program Svit, kjer je Slovenija ena od treh najuspešnejših držav v Evropi. Prepričan je, da bi lahko takšno dobro prakso preselili tudi na druga področja.

"Ne delajmo si utvar. Interesov je ogromno, finančnih in političnih. Ni tako težko pripraviti predlogov, težko jih je realizirati, to pa je stvar predsednika vlade," je še dejal Brecelj. 

Po ustanovni seji sveta je predsednik vlade Robert Golob dejal, da je zadovoljen s tem, kako širok krog strokovnjakov se je odzval na povabilo na sodelovanje v strateškem svetu. "Ta reforma je nujno potrebna in mora biti celovita, saj edino tako lahko rešimo nastale težave," je še dejal.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 39

  • 17:29 28. Januar 2023.

    res me zanima, naj še enkrat povedo za kakšen problem gre v zdravstvu ... loredan in brecelj sta zdravnika ki …

  • 17:13 28. Januar 2023.

    veliko je interesov, kaj moreš ... pred leti je bil na ukc en hišnik, ki je zrihtal (seveda proti plačilu), …

  • 15:32 28. Januar 2023.

    Če obstajajo interesi imajo verjetno tudi imena. Če mislite resno, na dan z njimi..S temi se v rokavicah pač, ne …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.