Slovenija
10799 ogledov

Brecelj: "Ne delajmo si utvar, interesov je ogromno"

slovenija 02.10.13, Erik Brecelj, Kirurg, zdravnik, doktor, onkoloski institut, Anže Petkovšek
Kirurg dr. Erik Brecelj o tem, kako se bodo lotili reševanja težav v zdravstvu.

V petek se je prvič sestal novi Strateški svet za zdravstvo, ki ga vodi dr. Erik Brecelj. "V svetu je veliko dobrih strokovnjakov. Mislim, da bomo lahko pripravili veliko dobrih predlogov. Ker se mudi," je povedal v Odmevih na TV Slovenija. 

Svet se bo spet sestal v četrtek, ko bodo na mizi predlogi za reorganizacijo primarnega zdravstva in predlogi medicinskih fakultet za povečanje vpisa. Skupino za primarno raven vodi direktor Zdravstvenega doma Egon Stopar, ki ima po Brecljevih besedah veliko dobrih izkušenj na tem področju. Brecelj čez teden dni pričakuje prve predloge, kako pristopiti k reševanju težav. 

O tem, kakšen model organizacije zdravstva bodo izbrali, je odgovoril: "Nemogoče je od zunaj prekopirati zdravstveni model, ker smo specifična družba. Prav je, da gledamo v tujini, žal pa bo treba to reformo zgraditi v Sloveniji, kjer so težave nastale in kjer jih je treba reševati. Pri nas je veliko dobrih kliničnih praks na vseh področjih," je poudaril. Izpostavil je program Svit, kjer je Slovenija ena od treh najuspešnejših držav v Evropi. Prepričan je, da bi lahko takšno dobro prakso preselili tudi na druga področja.

"Ne delajmo si utvar. Interesov je ogromno, finančnih in političnih. Ni tako težko pripraviti predlogov, težko jih je realizirati, to pa je stvar predsednika vlade," je še dejal Brecelj. 

Po ustanovni seji sveta je predsednik vlade Robert Golob dejal, da je zadovoljen s tem, kako širok krog strokovnjakov se je odzval na povabilo na sodelovanje v strateškem svetu. "Ta reforma je nujno potrebna in mora biti celovita, saj edino tako lahko rešimo nastale težave," je še dejal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 39
  • lojs 17:29 28.januar 2023.

    res me zanima, naj še enkrat povedo za kakšen problem gre v zdravstvu ... loredan in brecelj sta zdravnika ki delata svoje , ampak (baje) smo pa soočeni s pomanjkanjem osebja, kadrov in s tem tudi vrste, da ne govorimo ...prikaži več o organizaciji ... a mi lahko kdo razloži kaj ima vezo avtomehanik, ki ostane edini v serviso ker nihče več tega noče delat ... kaj naj on rešuje? absurd

  • lojs 17:13 28.januar 2023.

    veliko je interesov, kaj moreš ... pred leti je bil na ukc en hišnik, ki je zrihtal (seveda proti plačilu), da si hitreje pišel na vrsto ... po razkritju tega posla v medijih je vse nenadoma potihnilo ... nihče ni ...prikaži več nič vedel o tem ... tisti, ki na ves glas lansirajo tak info. , tudi poskrbijo da večina odjemalcev tv dreka zelo hitro pozabi vse ... ja, zelo hitro se marsikaj pozabi, zato bo tudi tale reforma ena veliko mešanje dreka ... "delamo za narod, vse najboljše" , kaj je pa zadaj ... eh

  • Ender3 15:32 28.januar 2023.

    Če obstajajo interesi imajo verjetno tudi imena. Če mislite resno, na dan z njimi..S temi se v rokavicah pač, ne da...