Brez elektrike ostalo na stotine gospodinjstev

Foto: Anže Petkovšek slovenija 15.01.13, elektrika, elektricna energija, daljnovod, foto: Anze Petkov Foto: Žurnal24 podrto drevje zaradi močnega vetra na cesti od Ajševice proti Rožni dolini Foto: Žurnal24 podrto drevje zaradi močnega vetra na cesti od Ajševice proti Rožni dolini Foto: Žurnal24 podrto drevje zaradi močnega vetra na cesti od Ajševice proti Rožni dolini Foto: Žurnal24 podrto drevje na cesti med Ajševico in Rožno dolino
Vremenske razmere predstavljajo izzive tudi pri oskrbi z elektriko.
Oglej si celoten članek

Sneg in močni sunki vetra že od zgodnjega jutra povzročajo težave voznikom na cestah, kjer je več zaprtih odsekov na avtocestah po državi, vreme pa predstavlja težave tudi pri oskrbi z elektriko.

Zaradi vremenskih težav je brez elektrike ostalo na stotine gospodinjstev pod oskrbo podjetja Elektro Ljubljana. Na območju Novega mesta je brez elektrike zjutraj ostalo 2287 uporabnikov, je razvidno iz interaktivnega zemljevida izklopov podjetja.

Foto: Elektro Ljubljana Izpad elektrike

''Ekipe na terenu odpravljajo okvare,” so sporočili iz podjetja.

Težave tudi na Primorskem

Elektro Primorska medtem poroča o približno 900 takšnih primerih. Kot so sporočili iz podjetja, je danes zjutraj zaradi vetra prihajalo do okvar električnega omrežja in posledično do prekinitev dobave električne energije na nekaterih mestih njihovega distribucijskega področja.

Na Tolminskem je brez električne energije 50 odjemalcev, na Postojnskem 250, na Pivškem pa 170. Brez elektrike je tudi 90 odjemalcev v Stari Gori na Goriškem in 300 odjemalcev na Kanalskem (Lig). V naselju Rožna Dolina je prišlo danes do več kratkotrajnih prekinitev dobave električne energije, do prekinitve je prišlo tudi v Stari Gori

Kot so pojasnili, gre večinoma za posledice podrtih dreves na daljnovodih in potrganih žic zaradi vetra. Vse ekipe so na terenu in se trudijo vzpostaviti normalno stanje. Napake odpravljajo sproti, delo naj bi končali do večera, so dodali.

Foto: Žurnal24 podrto drevje zaradi močnega vetra na cesti od Ajševice proti Rožni dolini

Burja odnaša strehe, podira drevesa

Kot poroča naša novinarka z goriškega konca, so sunki burje izredno močni, raznašajo smeti, podirajo drevesa, ponekod tudi odkrivajo strehe. Že zdaj je s ceste vidno, da je porušenih več dreves v novogoriškem mestnem gozdu Panovec, podrta so tudi drevesa na zasebnih zemljiščih.  

Tudi na Upravi RS za reševanje poročajo o težavah zaradi burje na goriškem koncu. "Zaradi močnega vetra je v Novi Gorici odkritih več strešnih kritin, na štirih lokacijah. Prav tako je na regionalnih in lokalnih cestah v občini Nova Gorica podrtih več dreves. Posledice odpravljajo gasilci JZGRD Nova Gorica in PGD Nova Gorica ter delavci cestnega in komunalnega podjetja," poročajo. Kot pričakovano, imajo težave tudi na ajdovskem območju. "Zaradi močnega vetra je v občini Ajdovščina burja podrla nekaj dreves na lokalnih in regionalnih cestah, poškodovala objekt v Batujah, vrgla večje okno s tečajev v Gojačah ter prevrnila smetnjake pred trgovino Spar v Ajdovščini. Na terenu posledice odpravljajo gasilci GRC Ajdovščina, PGD Selo ter dežurna služba cestnega podjetja," so sporočili z Urave RS za reševanje. 

Ceste so hitro očiščene, za kar gredo pohvale delavcem, ki imajo sodeč po razdejanju, vidnem na fotografijah v zgornji galeriji, ogromno dela. 

V primeru izklopa izključimo občutljivo elektroniko

Ob prekinjeni dobavi elektrike je potrebno preveriti, ali sosed ima elektriko oziroma če deluje javna razsvetljava, če so varovalke v omarici na svojem mestu in ali je izklopljeno FID stikalo.

Obenem je priporočljivo izključiti naprave občutljive elektronike, kot so televizorji in računalniki, ter naprave, ki brez prisotnosti predstavljajo nevarnost za ljudi in premoženje (kuhalniki, likalniki, sušilci za lase), omejiti uporabo prenosnikov in mobilnih naprav in primerno poskrbeti za hišne ljubljenčke. ''Takoj po vzpostavitvi dobave električne energije nekaj časa odsvetujemo uporabo dvigal,'' še svetujejo na Elektro Ljubljana.

dezurni@styria-media.si

Slovenija Arso prižgal opozorila, tukaj pričakujte največ snega Foto Kaos na cestah: zaprta avtocesta, zastoji na več odsekih

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 10:07 23. Januar 2023.

    Podrta drevesa? To pomeni slabo vzdrževanje el. podjetij. Naj počistijo okolico kablov da ne pride do tega. Zakaj plačujemo omrežnino …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.