Slovenija
31089 ogledov

Kaos na cestah: zaprta avtocesta, zastoji na več odsekih

Pluženje snega, sneg, gorenjska avtocesta, Dars
1/15
Iztok Pipan Pluženje snega na gorenjski avtocesti, posneto 16. januarja ob 3. uri.
Vremenske razmere krojijo dogajanje na cestah v nekaterih delih države.

Težave predvsem na primorski in dolenjski avtocesti

Primorska avtocesta je zaradi burje zaprta med priključkoma Kastelec in Kozina proti Ljubljani. Zaprt je tudi uvoz Kastelec proti Ljubljani. Zapora je odvisna od vremenskih razmer, poroča prometno-informacijski center. Agencija RS za okolje je za danes prižgala vremenska opozorila.

Hitra cesta Razdrto - Nova Gorica je zaradi burje zaprta med Selom in razcepom Nanos v obe smeri, je razvidno iz podatkov ob 14. uri.

Promet je stekel med Postojno in Uncem proti Ljubljani, kjer je zaradi zdrsa vozil v dopoldanskih urah nastala več desetkilometrska kolona. Popolne zapore v razcepu Nanos iz smeri Vrtojbe proti Kopru ni več.

Poleg sneženja piha močna burja in dela zamete, brez elektrike je ostalo na stotine gospodinjstev, tudi na Primorskem. Zjutraj je bila zaradi zdrsa tovornih vozil zaprta avtocesta od Postojne proti Uncu, zastoj je nastal tudi v Matenji vasi in Hruševju. ''Zaradi močne burje so zjutraj zaprli cesto od Razdrtega proti Ajdovščini, poleg tega je bila nekaj časa zaradi zdrsa tovornega vozila zaprta regionalna cesta med Postojno in Razdrtim. Po 9.30 uri je stekel promet po avtocesti za osebna vozila,'' so sporočili iz Policijske uprave Koper.

Zastoji medtem še vedno vztrajajo na več odsekih po državi oziroma na vseh glavnih prometnicah, ponekod zaradi močnega sneženja, drugje zaradi izločanja tovornih vozil ali plužnih in posipnih skupin. Najhuje je trenutno med Dramljami in Žalec proti Ljubljani, kjer zamuda znaša 1 uro. 

Zaradi zdrsa tovornega vozila je zaprta cesta Logatec - ŽIri od Rovt proti Žirem. Zaprta je cesta Ožbalt - Kapla, saj pristojne službe odstranjujejo podrto drevje, cesta Ig - Rakitna pa je zaprta zaradi odstranjevanja snega.

Potovalni časi so v zimskih razmerah daljši. Iz smeri Obrežja proti Ljubljani po podatkih prometno-informacijskega centra ob 14. uri potovalni čas znaša eno uro in 14 minut, minuto dlje traja pot iz Ljubljane do Kopra. Iz Maribora do Ljubljane se potrebuje približno dve uri.

Iz prometa izločajo tovorna vozila na več odsekih, in sicer na primorski in štajerski avtocesti, na vipavski hitri cesti, južni ljubljanski obvoznici in na dolenjskih cestah.

''Veliko težav je zaradi podrtih dreves, ki so padla na cesto in ovirajo promet. Od sinoči, od 22. ure, so novomeški policisti obravnavali dve prometni nesreči, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali in petnajst prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. V večini primerov je šlo za trke v podrta drevesa in zdrse vozil,'' so sporočili iz Policijske uprave Novo mesto.

1/3
PU Novo mesto

Zaradi zimskih razmer se tovorna vozila nad 7,5 tone izločajo na dolenjski avtocesti na počivališču Starine in MP Obrežje (proti Ljubljani) ter med priključkoma Ivančna Gorica in Trebnje zahod proti Novemu mestu. Prepoved za tovorna vozila nad 7,5  ton velja tudi na cesti Soteska - Črmošnjice Črnomelj, za priklopnike in polpriklopnike pa tudi na glavni cesti Novo mesto - Metlika in na cesti Semič - Jugorje.

Zaradi burje je na vipavski hitri cesti med Nanosom in Selom v obe smeri prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike, vozila s ponjavami in avtobuse. Na regionalnih cestah Razdrto - Podnanos - Manče - Vipava in Ajdovščina - Selo je prepoved za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton. Na regionalni cesti Vipava - Ajdovščina je prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami.

Prelaz Vršič je zaprt

Prepoved za tovorna vozila nad 7,5 tone velja tudi na cesti Soteska - Črmošnjice - Črnomelj.

Prepoved za priklopnike in polpriklopnike je na cestah Ajdovščina - Col - Črni Vrh - Godovič, na glavni cesti Novo mesto - Metlika, Štrekljevec - Jugorje, - na hrvaški strani mejnih prehodov Metlika, Babno Polje in Petrina.

Cesta čez prelaz Vršič je zaprta. Čez prelaz Ljubelj in Jezerski vrh so obvezne verige na avstrijski strani.

Na cestah so plužne in posipne skupine, zato je promet upočasnjen. Zaradi burje je možnost slabše vidljivosti zaradi snežnih nanosov, opozarja prometno-informacijski center. 

Ceste so ponekod po državi lahko zasnežene in ledene. Če je možno, se na pot odpravite z vlakom ali avtobusom. Vozniki naj na snegu upoštevajo pravilo šestih sekund.

dezurni@styria-media.si

Sneg in zasnežena cesta Slovenija Arso prižgal opozorila, tukaj pričakujte največ snega podrto drevje zaradi močnega vetra na cesti od Ajševice proti Rožni dolini Težave z elektriko Slovenija Brez elektrike ostalo na stotine gospodinjstev
Komentarjev 21
  • ilija 14:47 23.januar 2023.

    Dajmo Dars bodite pošteni koliko krat vas preseneti sneg dajmo saj en mesec brez vinjete po avtocesti najlažje je denar pobrati ljudjem poleti se skoraj vsak vikend cjagamo pozimi isto kam to pelje ali pa avtocesto za blokiramo za en teden.

  • Gandi123 13:33 23.januar 2023.

    Razumem, da DARSovce in komunalce sneg preseneti! 1x, 2x, 3x, ne pa vsako leto ena in ista zgodba. To ni več presenečenje, ampak nesposobnost pristojnih. In sedaj bodo začeli pametnjakoviči kriviti ljubitelje letnih gum.... Ve se, kdo je zadolžen za ...prikaži več preverjanje in izločanje vozil z neustrezno opremo. Vsako leto enako!!!

  • munja 11:56 23.januar 2023.

    Vsem, ki kljub nešteto opozarjanjem, teh ne spoštujejo, bi dal takšno kazen, da bi si svoje neumnosti zapomnili za vedno.