Slovenija
60801 ogledov

Arso prižgal opozorila, tukaj pričakujte največ snega

sneg Ljubljana Slovenija
1/11
Profimedia
Agencija za okolje opozarja na burjo, ki bo na izpostavljenih mestih dosegala tudi hitrosti do 140 kilometrov na uro. Do ponedeljka zvečer bo zapadlo tudi do pol metra snega.

"Največ snega je zapadlo na jugovzhodu, na Dolenjskem in tudi ponekod na Notranjskem, tam okoli 20 centimetrov. V Novem mestu močno sneži, bolj kot gremo proti severu, manj je bilo padavin, ponekod je zapihal tudi severni, severovzhodni fen, zaradi tega ponekod višje temperature. V ljubljanski kotlini se na primer mešata dež in sneg," je za Radio Prvi povedal dežurni prognostik Blaž Šter.

sneg | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
V višjih legah in na jugovzhodu države močno sneži. Vremenoslovci pričakujejo, da bo prihajalo do težav in zastojev v prometu, možne so tudi težave zaradi vetrolomov. V jutranjih urah je na stotine gospodinjstev ostalo brez elektrike. Ciklonsko območje se pomika proti našim krajem, zato je v zračnem tlaku močan gradient, zaradi česar močno piha. Burja na Primorskem dosega hitrosti do 120 kilometrov na uro in se bo v prihodnjih urah še nekoliko okrepila. Dosegala bo lahko tudi hitrosti do 140 kilometrov na uro, na izpostavljenih mestih mogoče še nekoliko več.

Tudi v notranjosti Slovenije bo zelo vetrovno. Veter bo čez dan nekoliko oslabel, opozarjajo meteorologi Arsa, ki so za območje Primorske izdali rdeče opozorilo.

Rdeče opozorilo pomeni, da je na širšem območju možen nastanek večje gmotne škode in nesreč, ogrožena so lahko človeška življenja. Priporočeno je čim pogostejše seznanjanje s podrobnostmi v zvezi z napovedanimi vremenskimi razmerami in tveganji.

"Padavine bodo vztrajale cel dan," pravi Šter. "Maksimum padavin se bo pomikal proti severu, tako da bo popoldne na jugu nekoliko slabel, tako da se bodo padavine krepile v pasu od Gorenjske do Koroške. Predvsem na Koroškem pričakujemo sneg in v višjih legah Gorenjske. V nižinah pričakujemo mešanico snega in dežja. Snežilo bo tudi na Notranjskem in Kočevskem, morda bo na Dolenjskem sneg ponekod prešel v dež." Ponoči bo snežilo na severu Slovenije, drugje pa bodo padavine slabele.

Današnje temperature bodo od -1 do 4, na Goriškem in ob morju okoli 7 stopinj.

Dodatno opozorilo velja tudi za nekatere druge dele države. Do ponedeljka zvečer bo na Notranjskem, Kočevskem in ponekod na Dolenjskem zapadlo od 30 do 50 centimetrov snega. "Veliko snega v teh dneh lahko pričakujejo tudi na Pohorju, Kozjaku, na Koroškem. Lahko tudi več kot pol metra. Po nižinah osrednje Slovenije in proti severovzhodu bo sneg pobiralo," napoveduje Šter.

Največ snega je minulo noč padlo na Notranjskem in Kočevskem. Na Blokah je po podatkih Arso v zadnjih 12 urah padlo 32, v Velikih Laščah 26 in Kočevju 23 centimetrov snega. 
Najvišja izmerjena hitrost burje v zadnji uri je bila 121 kilometrov na uro na merilni postaji Žapuže pri Ajdovščini.

Tudi na Pohorju se bo zvišala višina snega. ''Do večera lahko dodatno zapade še od 20 do 30 centimetrov snega. Drugje nimamo te "sreče", saj so temperature zaradi dotoka toplejšega zraka višje in po nižinah posledično dežuje,'' so zapisali meteorologi portala Neurje.si.

 | Avtor: neurje.si neurje.si

 | Avtor: Arso Arso

Kako bo v prihodnjih dneh?

Jutri bo na Primorskem sprva delno jasno, popoldne se bo pooblačilo. Pihala bo šibka burja. Drugod bo oblačno, občasno bodo še padavine, ki bodo pogostejše popoldne in zvečer. Po nižinah bo povečini deževalo. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 4, na Goriškem in ob morju do 10 stopinj Celzija.

V sredo in četrtek bo suho vreme, le na jugovzhodu bodo v sredo še padavine. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja. V petek in sprva v soboto pa bo lahko občasno naletaval sneg. V nadaljevanju obdobja bo suho vreme, marsikje bodo obdobja sončnega vremena, kaže napoved za obdobje od 26. do 31. januarja. Jutranje temperature bodo od nedelje naprej globoko pod lediščem, najvišje dnevne pa malo nad 0 stopinj Celzija.

Snegu in pravim zimskim razmeram ni videti konca. Takšna je zadnja srednjeročna napoved.

dezurni@styria-media.si

Sneg in zasnežena cesta Foto Slovenija Kaos na cestah: zaprta avtocesta, zastoji na več odsekih podrto drevje zaradi močnega vetra na cesti od Ajševice proti Rožni dolini Težave z elektriko Slovenija Brez elektrike ostalo na stotine gospodinjstev
Komentarjev 12
  • nada4 11:55 23.januar 2023.

    V Trebnjem je sneg, vendar je veliko več vode po cesti in ob cesti, pločniki pa tudi niso vsi spluženi. Po cesti vozijo na obeh straneh tako hitro, da je pešec brez problema stuširan z obleko vred. Tako, da če ...prikaži veče kdo slučajno doma nima vode naj pride v Trebnje, se ustavi na pločniku in bo brezplačno stuširan.

  • Avatar Michel Franco HD
    Michel Franco HD 10:12 23.januar 2023.

    Nič ne omenjate prekmurje,a to ni v Sloveniji? Ali se ARSO j....be za to regijo??

  • radovednica 07:53 23.januar 2023.

    Oh ti "piščnček" Šter, zakaj ne napoveš 2 cm v Ljubljani, bodo vse afne babje, v "štiklah" v smrtni paniki. Pa vsi ostali iz najlepše vasi na svetu bodo imeli kot običajno strašne probleme v prometu (sekreti) in s parkiranjem. ...prikaži več Peš hodite, da ne boste zavaljeni od MCDonaldsov.