Slovenija
40133 ogledov

Srednjeročna napoved: Prava zima tudi februarja?

Sneg Profimedia
Snegu in pravim zimskim razmeram ni videti konca. Kako pa nam kaže za naprej?

"Padavin kar ni videti konca, ko se je teden dni nazaj arktični zrak spustil v Sredozemlje je bilo jasno da ne bo ostalo samo pri enem poslabšanju. Mrzel zrak je ustvaril že kar nekaj genovskih ciklonov, ki so prinesli precej padavin zlasti na privetrnem območju," v svoji zadnji napovedi pišejo pri Ciklon.si / Srednjeročna napoved. 

Iz Sredozemlja je pritekal precej vlažen zrak in občasno padavine so se pojavljale dokaj pogosto. Prinesel je tudi nekaj sneženja po nižinah in eno takih se kaže tudi jutri, nadaljujejo svojo napoved. Da bomo jutri deležni še ene izdatnejše pošiljke padavin poročamo že v prispevku na tej povezavi. 

Zimske razmere jutri 

Ker se bo nad Srednjo Evropo krepilo območje visokega zračnega pritiska se bo močno povečal gradient zračnega tlaka in se krepiti močan veter, ki bo marsikje povzročal težave. ARSO je že izdal opozorilo za močan veter, ki bo povzročal vetrolome in gradil snežne zamete. V višinah bo pihal jugovzhodni veter, ki bo proti tlom obračal smer v severno oz. severovzhodno. Po padavinski karti je videti precej fenizacije. 

Največ padavin bo padlo na Notranjskem in Kočevskem (do 150 mm), medtem ko bo okolica Bleda in Prekmurje dobili le nekaj mm. Podobna je tudi karta, ki prikazuje sneg, zaradi fenizacije bo snega precej malo padlo severno od Ljubljane vse do zgornjega dela Gorenjske in na severovzhodu. Kritična plast bo tja do 1000 m, ki bo nad ničlo. Tam kjer bo prisoten fen, seže celo do +2 na 780 m n.v. Zato bo po nižinah v notranjosti pod 500m večinoma deževalo, ob močnejših padavinah pa bo občasno tudi snežilo. 

Kako kaže za naprej

V tem delu poslabšanja bodo občasno padavine bodo vse tja do srede, napovedujejo na omenjenem vremenskem portalu. Ob koncu tedna sledi nov spust mrzlega zraka s severa. Cilj bo vzhodni del Evrope, kot že nekaj časa kaže skupinski izračun evropskega modela. "Po prehodni otoplitvi se bo ob koncu tedna spet ohladilo in bodo temperature kar nekaj stopinj pod dolgoletnim povprečjem." 

"V začetku februarja še vedno kaže za nove prodore mrzlega polarnega zraka proti Sredozemlju," opažajo pri Ciklon.si / Srednjeročna napoved, a kot vedno poudarjajo, da so napovedi do pet dni kar zanesljive, potem pa se zanesljivost napovedi vsak dan zmanjšuje.

zima Slovenija Ekstremno Slovenija Veter podiral drevesa, še huje bo Slovenija sneženje pluženje Ponedeljek Slovenija Obeta se največ snega v zadnjih petih letih! Sneg na Braču Zima Svet Neverjetno, sneg tudi na tem hrvaškem otoku

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • djdj 16:31 22.januar 2023.

    Konec januarja pričakujem bombandiranje s članki: da gre za najtoplejši januar od kar merijo temperature in z najmanj padavinami...

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 16:15 22.januar 2023.

    Napovedovanje vremena je enako kot šloganje vedeževalca Blaža.