''Brez kmetijstva tudi hrane ne bo''

Foto: Bralec
Foto: Bralec
Pozeba je močno prizadela kmetijske pridelovalce. Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenija pričakuje takojšnjo pomoč države.
Oglej si celoten članek

Pozeba je ponekod pobrala ves pridelek sadja. Prve ocene Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) kažejo, da so za april izjemno nizke temperature zadnje dni prizadele vse sadne vrste po vsej državi. Prizadeti pa so tudi vinogradi, oljke in zelenjava. 

"Sadjarji se še nikoli do sedaj nismo znašli v tako zelo hudi situaciji. Na eni strani imamo za ta čas še polne hladilnice lanskih jabolk in hrušk, ki jih zelo težko prodajamo, na drugi strani pa že v začetku aprila tako rekoč prazne sadovnjake zaradi pozebe," je razmere v sadjarstvu po zadnji pozebi na današnji spletni novinarski konferenci KGZS povzel predsednik odbora za sadjarstvo pri KGZS Boris Orešek.

Mraz tudi jutri Kmetje obupani: Uničenje je velikansko, nekaterega sadja praktično sploh ne bo

Nekaj pridelka so lahko rešili tisti sadjarji, ki so svoje nasade oroševali, deloma je ponekod pomagalo tudi kurjenje oz. dimljenje. Vsi ti so ukrepi pa so zgolj omejeno učinkoviti. Po podatkih Kmetijskega inštituta Slovenije so pri nas oroševalni sistemi urejeni na od 100 do 120 hektarjih sadovnjakov, kar predstavlja kot tri odstotke vseh intenzivnih nasadov.

Kljub temu da so oroševalni sistemi zelo učinkovit ukrep, strokovnjaki opozarjajo na številne birokratske ovire. Ti sistemi so tudi preveliko finančno breme za marsikaterega pridelovalca. Prav tako niso primerni za vse pridelovalne površine, zlasti na območjih, kjer je motena oskrba z vodo.

Pozivi k takojšnji pomoči

"Prej ko se bo vlada zavedala, da brez kmetijstva tudi hrane ne bo, lažje nam bo izpeljati spremembe in nujne prilagoditve," je dejal predsednik KGZS Roman Žveglič Žveglič.

Kmetijsko ministrstvo je že napovedalo interventni zakon.

Na KGZS zahtevajo tudi, da se vse pomoči kmetijstvu, ki jih upravičenci dobivajo zaradi epidemije covida-19, izvzamejo iz obdavčitve. Potrebno bi bilo razmisliti tudi o novih oblikah zavarovanj za katastrofične škode. Predlagane rešitve s strani kmetijskih strokovnjakov zajemajo tudi neposredno finančno pomoč za ohranitev pridelave, odpis nekaterih dajatev in najemnin, opustitve plačila vode, možnosti reprogramov kreditov in odpravo administrativnih ovir pri neposredni prodaji.

Sadjarji so namreč zaradi ujm v zadnjih letih finančno izčrpani. Financirati morajo celotno pridelavo, medtem ko še nimajo v celoti plačane lanskoletne sezone.

Slovenija Prihodnji teden nov vremenski zasuk vreme Sneženje je večinoma ponehalo, a zdaj nas čaka še tole

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 14:03 9. April 2021.

    Naši kmetje dobivajo subvencije in razne druge pomoči od države dobivajo nas davkoplačevalski denar. In kaj dobimo mi za svoj …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.