Slovenija
9039 ogledov

Sneženje je večinoma ponehalo, a zdaj nas čaka še tole

zmrzal Shutterstock
Temperature se lahko ponekod spustijo tudi do -15 stopinj Celzija.

Sneženju sledi mrzla noč, ki bo večji del države prizadela s pozebo, opozarjajo na portalu Neurje.si. Kot dodajajo, se lahko temperature v mraziščih na Notranjskem in Dolenjskem spustijo do okoli -15 stopinj Celzija. 

Agencija RS za okolje pa napoveduje, da bo burja na Primorskem zvečer ponehala, zjutraj bo ponekod po kotlinah megla, večinoma pa delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. "Po aprilskemu sneženju se bo tudi v naslednjih dneh nad našimi kraji še zadrževala polarna zračna masa. Noči bodo precej jasne, veter se bo umiril. Ob suhi in hladni zračni masi se bo temperatura zraka spustila precej pod ledišče, zlasti v nekoliko višjih legah v mraziščih, kjer je zapadel suh sneg."

Vreme 7. 4. 2021 | Avtor: Arso Arso

Sredi dneva in popoldne bodo nastajale kratkotrajne, predvsem snežne plohe. Najvišje dnevne temperature bodo od 4 do 9, na Primorskem do okoli 11 stopinj Celzija.

Nevarnost pozebe bo tudi v četrtek zjutraj, še dodajajo na ARSO, "medtem ko bo v petek zjutraj nekaj stopinj topleje, a še vedno bo v večjem delu Slovenije jutranja temperatura zraka pod lediščem".

Nasvet KGZS, kako ublažiti škodo

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je medtem pripravila nekaj nasvetov, kako vsaj delno omiliti ali preprečiti škodo v sadovnjakih ob napovedani zmrzali. Priporočajo škropljenje s posebnimi pripravki, izpostavili pa so tudi prakse nekaterih sadjarjev, ki so v preteklih letih dvigovali temperaturo s kurjenjem ob robovih parcel in znotraj nasadov. Ob kurjenju vlažnega žaganja, grmičevja ali trave se namreč sprošča vlaga, ki ob kondenzaciji oddaja energijo in posledično nekoliko ogreje ozračje. Ogljikov dioksid, ki se sprošča pri gorenju, pomaga pri učinku "lokalne tople grede", vodna para, ki se sprošča, pa ustvari meglo, ki zmanjša radiacijsko ohlajanje zraka.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • tomaz6 00:06 07.april 2021.

    Govori se, da v LMŠ že pišejo pritožbo zaradi zmrzali.