Gorenjska
2326 ogledov

Baldrijan pomaga do minus 4

Cvetoča hruška 5. aprila 2021 in 6. aprila 2021. M. Ha. Včeraj in danes: cvetoča hruška 5. aprila 2021 in 6. aprila 2021.
"Kadar preti zmrzal, biodinamiki uporabimo preparat iz baldrijana. Ta daje rastlinam sposobnost, da prenesejo zmrzal do minus štiri stopinje Celzija," sporočata Matjaž Jerala in Tatjana Miljavec iz Društva Sorško polje.

Za baldrijanov preparat je najboljša deževnica, lahko pa je tudi voda iz potoka ali ribnika. Če te možnosti nimamo, vzamemo vodo iz vodovoda. Na liter mlačne vode dodamo eno kapljico baldijanovega preparata in to mešamo 15 minut, menjaje v eno in drugo smer. Nato ga kot meglico poškropimo po cvetočem drevju in rastlinah.

In to zaščito rastlin je potrebno izvesti pred občutno ohladitvijo.

Tri noči in tri jutra bodo zelo hladni

Meteorološka napoved pa je naravnost grozeča: prihodnje tri noči in jutra bodo zelo hladni, ponekod s temperaturami tudi do minus 10 stopinj Celzija, je za STA povedal meteorolog Andrej Velkavrh. Kjer se bo sneg obdržal, bodo v prihodnjih dneh tudi najnižje jutranje temperature. Nizke temperature v tem letnem času pa s seboj prinašajo nevarnost pozebe, na katero je najbolj občutljivo cvetoče sadno drevje.

Med današnjim sneženjem je potrebno drevje tudi otresati, da se težke veje ne polomijo, opozarjajo iz Društva Sorško polje.

Oranžno vremensko opozorilo

Agencija RS za okolje (Arso) je za jugozahod Slovenije zaradi snežnih padavin za danes, 6. april, izdal oranžno vremensko opozorilo, zaradi nizkih temperatur pa je izdal oranžno vremensko opozorilo za sredo za vsa območja Slovenije, razen za severovzhod, za četrtek pa je izdal oranžno vremensko opozorilo zaradi nizkih temperatur za celotno državo.

Komentarjev 2
  • Janez_53 18:05 07.april 2021.

    Mešanje v eno in drugo smer??? Katere čarobne besede še moraš ob tem izgovarjati, da "čarobni napoj" pravilno deluje??? Dajte no, ne pitajte nas z neumnostmi pri tako resnih stvareh kot je velika pozeba!!!

  • milan000 14:34 07.april 2021.

    Ne zavajajte ljudi s takimi blesarijami.