Če bi imel več denarja, bi bil poštenjak ...

Foto: Dejan Mijović avtošola
Več denarja bo spreobrnilo vse prevarante, so prepričani na ministrstvu.
Oglej si celoten članek

Foto: Dejan Mijović kolumnisti 26.09.07...janez zalaznik...novinar zurnal24...foto: dejan mijovic V zgodbo o avtošolah sem padel nekako po naključju, kolega, ki se na to bolj spoznata, sta imela drugo delo. A morda sem bil zato še bolj pozoren na nenavadno logiko, ki stoji za najnovejšimi ukrepi.

Da povem na kratko, ceh šol vožnje si bo po novem določil najnižjo urno postavko, ceneje ne bo smel poučevati nihče. Ta privilegij naj bi dobili zaradi mnogih kršitev na trgu. Nekatere avtošole namreč nimajo svojih prostorov, inštruktorji so na pogodbah, ne vodijo evidenc, ki bi jih morali itd. Tako z dumpinškimi cenami kradejo stranke poštenim šolam vožnje in še vedno služijo. Vozniki iz teh »slabih« šol vožnje pa naj bi bili tudi slabši vozniki.

Avto Šole vožnje si bodo same določile najnižjo ceno, minister bo podpisal

S temi argumenti sta dve težavi. Prvič, ali so kandidati primerno usposobljeni, od države pooblačeni ljudje preverjajo na izpitni vožnji. Če niso primerno usposobljeni, ne naredijo izpita in ni nobene nevarnosti za prometno varnost.

Drugič: zakaj bi prevarantska avtošola, ki krši predpise, nehala kršiti predpise, zato ker bo od kandidatov pobrala več denarja. Jaz mislim, da bo pobrala več denarja in še naprej kršila predpise, saj se jim to očitno splača. Na ministrstvu menijo, da jih bo več denarja spreobrnilo v poštenjake, a v to dvomim, saj mediji vsak dan poročamo o bogatih prevarantih, ki pač ne kradejo v trgovini, ampak kradejo podjetja.

Namesto da bi odkrili in kaznovali kršitelje, bomo s komunističnim posegom na trg (inštruktorji naj bi na primer imeli le 22 ur vožnje na teden) obrali vse fante in dekleta, ki želijo opraviti vozniški izpit. Mimogrede, najhujša kršitev je menda neustrezno vodenje evidenc.

Dobre avtošole, pa bi si morale raje prizadevati, da se objavijo rezultati uspešnosti kandidatov na izpitnih vožnjah. Če so seveda tako dobre, kot mislijo, da so.  

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 15

  • 22:09 14. November 2017.

    Zadeva je prepletena z norimi odločitvami in pravili. Če bi povprečen kandidat vedel koliko papirjev, podatkov in podpisov mora popisati …

  • 22:01 14. November 2017.

    G. Zalaznik: Še vpogled "male šole vožnje": Velike šole vožnje, ki so v preteklosti na veliko služile, tudi goljufale in …

  • 20:21 14. November 2017.

    Še ena stvar je napačna. Inštruktor, ki je samostojni podjetnik si sam določa delovni čas in nekatere ostale pogoje dela …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.