Slovenija > Komentarji in kolumne
5609 ogledov

Če bi imel več denarja, bi bil poštenjak ...

avtošola Dejan Mijović
Več denarja bo spreobrnilo vse prevarante, so prepričani na ministrstvu.

kolumnisti 26.09.07...janez zalaznik...novinar zurnal24...foto: dejan mijovic | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
V zgodbo o avtošolah sem padel nekako po naključju, kolega, ki se na to bolj spoznata, sta imela drugo delo. A morda sem bil zato še bolj pozoren na nenavadno logiko, ki stoji za najnovejšimi ukrepi.

Da povem na kratko, ceh šol vožnje si bo po novem določil najnižjo urno postavko, ceneje ne bo smel poučevati nihče. Ta privilegij naj bi dobili zaradi mnogih kršitev na trgu. Nekatere avtošole namreč nimajo svojih prostorov, inštruktorji so na pogodbah, ne vodijo evidenc, ki bi jih morali itd. Tako z dumpinškimi cenami kradejo stranke poštenim šolam vožnje in še vedno služijo. Vozniki iz teh »slabih« šol vožnje pa naj bi bili tudi slabši vozniki.

Volan Avto Šole vožnje si bodo same določile najnižjo ceno, minister bo podpisal

S temi argumenti sta dve težavi. Prvič, ali so kandidati primerno usposobljeni, od države pooblačeni ljudje preverjajo na izpitni vožnji. Če niso primerno usposobljeni, ne naredijo izpita in ni nobene nevarnosti za prometno varnost.

Drugič: zakaj bi prevarantska avtošola, ki krši predpise, nehala kršiti predpise, zato ker bo od kandidatov pobrala več denarja. Jaz mislim, da bo pobrala več denarja in še naprej kršila predpise, saj se jim to očitno splača. Na ministrstvu menijo, da jih bo več denarja spreobrnilo v poštenjake, a v to dvomim, saj mediji vsak dan poročamo o bogatih prevarantih, ki pač ne kradejo v trgovini, ampak kradejo podjetja.

Namesto da bi odkrili in kaznovali kršitelje, bomo s komunističnim posegom na trg (inštruktorji naj bi na primer imeli le 22 ur vožnje na teden) obrali vse fante in dekleta, ki želijo opraviti vozniški izpit. Mimogrede, najhujša kršitev je menda neustrezno vodenje evidenc.

Dobre avtošole, pa bi si morale raje prizadevati, da se objavijo rezultati uspešnosti kandidatov na izpitnih vožnjah. Če so seveda tako dobre, kot mislijo, da so.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • Vozniček 22:09 14.november 2017.

    Zadeva je prepletena z norimi odločitvami in pravili. Če bi povprečen kandidat vedel koliko papirjev, podatkov in podpisov mora popisati en inštruktor ali predavatelj predpisov med učenjem, bi se vam zdelo, da greste najmanj na presaditev glave ali jemljete kredit ...prikaži več na banki za 100 let. Novinarji bi lahko bili v veliko pomoč "cehu", a žal ni bisera med vami. Prosite direktorja AVP, naj izvede samo prvo uro tečaja CPP in uro vožnje z vsemi papirji vred. Jaz jo plačam!

  • Vozniček 22:01 14.november 2017.

    G. Zalaznik: Še vpogled "male šole vožnje": Velike šole vožnje, ki so v preteklosti na veliko služile, tudi goljufale in jim nihče ni gledal pod prste, so začele propadati s pojavom novih, manjših šol voženj, ki so bile bolj prilagodljive ...prikaži več in tudi uspešnejše od velikih. S tem namenom se je v Zakonu o voznikih s tem namenom znašlo nekaj čudnih členov, kot je tudi ta, da si "ceh", ki to ni, sam določi ceno ure. Baje, da na ministrstvu dela žena od nekoga in lahko vpliva na to. Tako je to pri nas...

  • Vozniček 20:21 14.november 2017.

    Še ena stvar je napačna. Inštruktor, ki je samostojni podjetnik si sam določa delovni čas in nekatere ostale pogoje dela (dopust ipd.), zato nikakor ne bodo mogli določiti, da lahko dela 22 ur. To lahko določijo zaposlenim inštruktorjem, meni, ki ...prikaži več svojo družino peljem na dopust za kolikor časa hočem in delam kolikor časa hočem, da si to privoščim, ne morejo določiti delovnega časa.