Če dimnikarska služba pri vas še ni izvedla pregleda, vas lahko oglobijo

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Čas imate le še do konca meseca, da dimnikarska služba pri vas izvede pregled. V nasprotnem primeru ste namreč v prekršku ...
Oglej si celoten članek

Do 31. decembra imate čas, da dimnikarska služba pri vas izvede pregled. V nasprotnem primeru ste namreč v prekršku, za katerega je predpisana globa v višini od 60 do 100 evrov. Enaka višina globe je predpisana tudi v primeru, če ne odpravite pomanjkljivosti, ki so bile ugotovljene pri pregledu. Če se z dimnikarjem dogovorite in potrdite termin za njegov obisk, ste mu v primeru, da mu na dogovorjen datum ne dovolite opraviti storitve, dolžni poravnati potne stroške. 

Slovenija Pozor! Nekateri dimnikarji vsiljujejo svoje storitve!

Spremembe tudi za uporabnike

S 1. januarjem 2017 je stopila v veljavo nova zakonodaja na področju dimnikarstva. V veljavo je stopil licenčni sistem. Upravne enote dimnikarjem izdajo licence, ki veljajo za območje celotne države. Seznam dimnikarjev in dimnikarskih družb, ki lahko storitve opravljajo na območju Slovenije, je objavljen na spletni strani ministrstva za okolje. 

Foto: Žurnal24 Dimnikarji skrbijo za okolje in energijo ter posredno varujejo življenja in prem Uporabniki imajo po novi zakonodaji pravico do izbire dimnikarske službe, hkrati pa je njihova tudi odgovornost, da se dimnikarske storitve dejansko izvedejo. 

Po uveljavitvi omenjene zakonodaje so v veljavo stopili še nekateri podzakonski akti, ki med drugim določajo maksimalno višino urne postavke in trajanje izvedbe posameznih del. Skladno s tem velja, da je najvišja urna postavka lahko 33 evrov brez DDV. 

Zapomnite si datum 30. junij 2018

Pravilnik o časovnih normativih za posamezne storitve in sklope dimnikarskih storitev in podrobnejši vsebini cenika ter višini potnih stroškov določa, koliko časa naj bi dimnikarji porabili za posamezno storitev. Za redno mehansko čiščenje male kurilne naprave na trdno gorivo naj bi tako bilo potrebnih 36 minut, medtem ko se te čas podaljša za 8 minut v primeru male kurilne naprave na tekoče gorivo. Več o tem si lahko preberete tukaj

Uporabniki, ki so od izvajalca oddaljeni več kot 25 kilometrov, morajo k stroškom prišteti še kilometrino, ki sme za vsak kilometer nad omenjeno razdaljo znašati največ 0,25 evra. 

Če z dimnikarsko službo, ki je letos za vas opravljala storitve, niste zadovoljni, lahko novega izberete do 30. junija 2018. 

Neustrezne Zamenjati bo treba 120.000 peči

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 17

  • 10:35 31. December 2017.

    Odkar imamo možnost izbire dimnikarja, je čisto drugače.Sam ga pokličem dvakrat letno pred in po kurilni sezoni. Pride tako kot …

  • vec
    23:56 30. December 2017.

    Pa kaki klošarji ste to, jest dam pregledat peč in dimnik pred in po sezoni, ma stane nekje od 12 …

  • 20:04 30. December 2017.

    mati je imela dva sina eden je bil pameten drugi pa je bil šef raufenkirerjev

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.