Slovenija
37783 ogledov

Zamenjati bo treba 120.000 peči

Peč na drva Špela Mohorič
Male kurilne naprave na trdna goriva, ki povzročajo zelo visoke emisije prašnih delcev, bo treba zamenjati.

Vprašanje urejenosti področja dimnikarstva v Sloveniji je v tem tednu spet razburkalo javnost. Stroka se je oglasila in ministrstvu predlagala, naj nekatere elemente še enkrat prouči. Na ministrstvu za okolje in prostor (MOP) so se zato odločili pojasniti nekaj vsebin, glede katerih so se pojavljale nejasnosti. 

Zamenjati bo treba vsaj 120.000 malih kurilnih naprav na trdna goriva

MOP želi emisije malih prašnih delcev PM2,5 do leta 2030 glede na leto 2005 zmanjšati za 60 % (kar je skladno s ciljem v direktivi EU). Emisije teh delcev v zadnjih letih padajo v vseh sektorjih razen iz rabe lesa v gospodinjstvih. Cilj bo dosežen le z obsežno in intenzivno zamenjavo obstoječih starih kotlov in peči na lesno biomaso, ki zaradi narave delovanja ob neprimerni uporabi povzročajo zelo visoke emisije prašnih delcev (tudi za faktor 100 krat višje emisije kot v sodobnih učinkovitih nizko emisijskih kotlih), poudarjajo na ministrstvu

MOP ocenjuje, da stare neučinkovite male kurilne naprave danes predstavljajo večino kurilnih naprav na trdno gorivo, uporabljalo naj bi se približno 150.000 takšnih naprav (od približno 200.000 naprav na trdno gorivo). Za dosego ciljnega zmanjšanja je zato treba zamenjati več kot 80 % malih kurilnih naprav na trdna goriva, kar pomeni v petnajstih letih vsaj približno 120.000 zamenjav. Glede na to, da je bilo s pomočjo subvencij Eko sklada v zadnjih 5-ih letih zamenjanih slabih 10.000 malih kurilnih naprav, bo treba zamenjavo bistveno pospešiti, opozarjajo na ministrstvu.

Peč na lesno biomaso | Avtor: Profimedias Fotografija je simbolična Profimedias

Te naprave bo treba zamenjati do 2023

Ministrstvo bo predlagalo tudi prepoved uporabe najstarejših kurilnih naprav za centralno ogrevanje, ki tudi najbolj onesnažujejo okolje. "Do leta 2023 se bodo lahko še uporabljale kurilne naprave za centralno ogrevanje, ki so bile vgrajene do vključno leta 1995, od leta 2028 dalje pa bo veljala prepoved uporabe vseh takšnih kurilnih naprav starejših od 20 let. Zaradi prepovedi bodo uporabniki morali te kurilne naprave na trdna goriva zamenjati z okoljsko ustreznejšim virom ogrevanja, kar bo MOP spodbujal tudi preko subvencij za zamenjavo," so zapisali v pojasnilu. 

Sredstva za zamenjavo kurilnih naprav bodo na voljo v okviru finančnih spodbud Eko sklada. V razpisu, ki je bil objavljen pretekli teden so se omenjene spodbude povečale na kar do 60 odstotkov priznanih stroškov naložbe na zaradi kakovosti zunanjega zraka degradiranih območjih (občine Ljubljana, Kranj, Maribor, Novo Mesto, Murska Sobota, Celje, Zagorje ob Savi, Trbovlje in Hrastnik) oziroma do 50 % na drugih območjih. Te nepovratne spodbude je možno kombinirati tudi z ugodnimi dolgoročnimi krediti za financiranje preostalega dela naložbe.

V začetku novembra bo objavljen dopolnjen javni poziv za socialno šibke občane za zamenjavo male kurilne naprave na trdna goriva (100 % subvencija) na degradiranih območjih. Javni poziv bo enak kot lani, razširjen pa bo nabor upravičencev, in sicer na vse upokojence, ki so lastniki stavnoanja oziroma hiše in na občinska stanovanja namenjena socialno ogroženim. 


Meritev ogljikovega monoksida ne bodo izvajali na kaminih

Meritve ogljikovega monoksida (CO) se bodo izvajale zgolj na malih kurilnih napravah za centralno ogrevanje, s katerimi se ogreva voda za centralno ogrevanje prostorov in sanitarna voda. Ne bodo pa se meritve izvajale na enosobnih kurilnih napravah, ki se pripravljajo za pripravo hrane ali ogrevanje prostora, v katerega so postavljene (npr. štedilniki, kamini, navadne in lončene peči). 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 20
  • borut54 22:34 30.oktober 2017.

    Enkrat sem že padel na limanice. Zamenjal sem peč na drva in premog s pečjo na pelete. Jajca on jajc, še serviser ne obstaja, Petrol jo je pa oglaševal.

  • radivoj76 17:12 23.oktober 2017.

    Zamenjati bo treba parlament pa bodo kurilne naprave takšne v prodaji,ki ustrezajo predpisom,nekdaj ste nam drago prodajali salonitke,danes pa nam drago zaračunava te reciklažo to bi naj bilo zdravo gospodarstvo,vprašanje za gospoda ministra za gospodarstvo.Odgovor prosim.

  • tomaz 10:40 21.oktober 2017.

    Na "k" mi gre ta propaganda, nabave kurilnih naprav in sistemov. Pred 4 leti sem nabavil subvencionirano peč na trda goriva, danes že povsod nakladajo, kako je škodljivo kuriti z drvmi. Stoletja se že kuri z drvmi, če bi bilo ...prikaži več če bi bilo res tako škodljivo, bi Gorenjci že davno izumrli.

Sorodne novice