Slovenija
1767 ogledov

Koliko minut za čiščenje dimnika in peči?

dimnikar Profimedias
Ministrstvo za okolje je pripravilo časovne normative o opravljanju dimnikarskih storitev.

Uredbi urejata preglede, čiščenje in meritve na malih kurilnih napravah ter določata časovne normative za posamezne storitve in sklope dimnikarskih storitev. Na ministrstvu pripombe in predloge pričakujejo do 26. maja. 

Ceno za posamezne storitve bodo postavili izvajalci sami, vlada bo le omejila najvišjo dovoljeno ceno. Do 19. maja velja, da je najvišja dovoljena cena 25,20 evra na uro brez davka na dodano vrednost. Ali bo vlada ohranila to ceno tudi po uveljavitvi uredb ali ne, ni znano. Na ministrstvu so nam odgovor na vprašanje obljubili za ponedeljek. 

Koliko časa porabi dimnikar za pregled?

Osnutek uredbe, ki določa časovne normative, vsebuje točne podatke, koliko časa naj bi dimnikar porabil za posamezno vrsto storitve. Kot je zapisano v obrazložitvi, so v te časovne normative vključene tudi priprava na izvedbo storitve, storitev, administrativni postopki, vpis v evidence in izdelava poročil. 

Iz normativov lahko razberemo, da dimnikar za prvi pregled male kurilne naprave potrebuje 158 minut, za redni pregled 20 minut, za redno mehansko čiščenje dimovodne naprave 25 minut, za redno mehansko čiščenje male kurilne naprave na trdno gorico pa 36 minut, čiščenje dimovodne in male kurilne naprave skupaj pa zahteva 47 minut. 

Čas krat cena na minuto 

Dimnikar tako zaračuna znesek za opravljene storitve tako, da zmnoži ceno izvajanja storitev na časovno enot in normativno število časovnih enot dela dimnikarskih storitev, izraženo v minutah. 

Uredba se dotika tudi vprašanja potnih stroškov, ki jih lahko dimnikar zaračuna, kadar je uporabnik dimnikarskih storitev oddaljen več kot 25 kilometrov od sedeža dimnikarske družbe. Za vsak kilometer nad 25 kilometrov se lahko prištejejo potni strošku v višini, ki ne sme presegati 0,25 evra na kilometer. V pravilniku je še zapisano, da se pri tem upošteva najkrajša cestna povezava po kategoriziranih cestah, po katerih je dovoljen osebni prevoz z avtomobili. 

Dimnikarji osnutke še preučujejo

Direktor Zbornice komunalnega gospodarstva pri GZS Sebastijan Zupanc je dejal, da dokumente še preučujejo. Komisija za dimnikarsko dejavnost se bo v prihodnjem tednu sestala in pripravila morebitne pripombe na predlagane dokumente. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • OneCent 07:40 07.maj 2017.

    Tebi je Manitu vzev pamet že ob rojstvu.

  • vzev 17:36 05.maj 2017.

    bedarija na kvadrat. Zakaj moram plačevati dimnikarja, če pa lahko dimnik očistim sam. Pa še očiščen bo boljše kot pa, če bi ga očisti dimnikar.

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 11:26 05.maj 2017.

    bedarija na kvadrat,cenik čiščenja dimnika mora biti ,seveda pa cene po velikosti dimnika in koliko je zapacan ,ker če bo na minute plačan pol smo nastradali ,ker ne bo konca ne kraja temu čiščenju ,verjemite da dimnikar ne bo spucal nikdar perfektno