Slovenija
2163 ogledov

Pri zamenjavi stare peči na drva tudi do sto odstotne subvencije

slovenija 9.2.2012, kurilnica, drva, kurjac, pec na drva, foto:Spela Mohoric Špela Mohorič
Eko sklad tokrat apelira na socialno šibke občane in jim ponuja nepovratna sredstva za zamenjavo starih kurilnih naprav na trdna goriva z novimi na lesno biomaso: "Zanimanja je veliko, vendar skoraj noben ne izpolnjuje kriterijev (socialna pomoč in lastništvo stanovanja)," ugotavljajo na Občini Trbovlje.

Eko sklad je objavil javni poziv za subvencioniranje malih kurilnih naprav za ogrevanje z lesno bio maso, vendar tokrat le za socialno ogrožene prebivalce, tiste, ki živijo na območjih, kjer je zrak še posebej slab. 

Pohitite, na voljo milijon evrov

Na voljo je za milijon evrov nepovratnega denarja, ki je namenjen prebivalcem stanovanjskih stavb na območjih z nevarnimi trdimi delci. Gre za območja občin Mestne občine Celje, Občine Hrastnik, Mestne občine Kranj, Mestne občine Ljubljana, Mestne občine Maribor, Mestne občine Murska Sobota, Mestne občine Novo Mesto, Občine Trbovlje in Občine Zagorje. 

Za sredstva lahko kandidirajo tisti, ki dobivajo socialno pomoč in morajo biti lastniki stanovanj ali hiš v katerih živijo:

"Socialno šibek občan je vsak lastnik, solastnik ali etažni lastnik eno- ali dvostanovanjske stavbe ali stanovanja vtri- ali večstanovanjski stavbi, ki je v času oddaje vloge na ta javni poziv upravičen do denarne socialne pomoči, ki ni izredna denarna socialna pomoč," sporočajo s sklada. 

Več o razpisu in vlogo je moč najti na spletni strani eko sklada  

Strošek povrnjen v celoti, sklad bo denar nakazal izvajalcu del

Kot še piše v pozivu, višina nepovratne finančne spodbude znaša do sto odstotkov priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot:

  • osem tisoč evrov za malo kurilno napravo na lesno biomaso, in sicer na polena in kombinirano kurjavo, ki ni enosobna kurilna naprava, osnovna peč ali odprti kamin;
  • šest tisoč za malo kurilno napravo na lesno biomaso, in sicer na pelete, ki ni enosobna kurilna naprava, osnovna peč ali odprti kamin;
  • štiri tisoč za peletno peč z vodnim toplotnim prenosnikom (kamin).
  • dva tisoč evrov za enosobno kurilno napravo

Zanimanja veliko, vendar....

"Zanimanja je veliko, vendar skoraj noben ne izpolnjuje kriterijev (socialna pomoč in lastništvo stanovanja), " ugotavljajo na Občini Trbovlje, kjer jim trdi delci v zraku že leta močno onesnažujejo zrak.

Težko je zadostiti kriterijem

"Glede na to, da imajo zastarele kurilne naprave velik vpliv na kakovost zraka in jih imajo v večini ravno ljudje z nizkimi dohodki, bi bil takšen ukrep zelo smiseln, v kolikor bi bili upravičenci vsi prejemniki socialnih pomoči in pa tudi nizkih pokojnin. Slednji niso upravičenci, a tudi pri prvih ni veliko takšnih, ki bi bili lastniki oziroma solastniki stanovanj," so zapisali v kabinetu županje Občine Trbovlje in dodali, da so občanom na voljo tako glede informacij glede razpisa, kot pri izpolnjevanju obrazcev. 

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Rok Hvala 12:51 24.januar 2016.

    Ni točna navedba. V kolikor si lastnik SAMO ene nepremičnine in ta ne presega vrednosti 48 zajamčenih OD (cca 37 000 EUR) si še vedno upravičen do vseh socialnih transferjev, tudi socialne pomoči.

  • carli55 06:49 24.januar 2016.

    to so res smrduhi za nagnat u tri.pm.

  • izRODEk 17:18 23.januar 2016.

    To je tista logika: prek eko slada bi socialno ogroženemu "podarili" novo peč. Ker pa socialno ogroženi praviloma prejema denarno pomoč in se ti zneski z leti kopičijo, bi jim enkrat lepo povedali, da je vse to državno in, da ...prikaži več se morajo tej peči odpovedati.Ta država ni država. Je mafijski kartel. Upravljajo ga mafijci, ki skrbijo zgolj za svoje plače in položaje. Ščitijo se med seboj in volijo tiste tri, največ štiri stranke in se med seboj igrajo lepo življenje. Preostali dve tretjini pa najebejo.Pripravite štrike in kandelabre. Ko bo revolucija, utegnejo priti prav pri resničnih ljudskih sodbah.... :)