Slovenija
239 ogledov

Dimnikarji: Imena bodo znana do konca tedna

dimnikar Profimedias
Ministrstvo za okolje in prostor mora najkasneje do četrtka objaviti seznam družb, ki bodo lahko izvajale dimnikarske storitve.

S 1. januarjem letošnjega leta so začela veljati nova pravila na področju dimnikarskih storitev. Po novem namreč uporabniki sami izbirajo dimnikarja izmed tistih, ki so pridobili ustrezno dovoljenje ministrstva za okolje in prostor. Seznam na spletni strani ministrstva še ni viden, a se rok za objavo seznama izteka. Najkasneje do 19. januarja bo na straneh ministrstva objavljen seznam.

"Zaradi trajanja postopkov izdaje dovoljenj, se seznam dimnikarskih družb z dovoljenjem ravno v teh dneh najbolj dopolnjuje. Razlog za to je, da je za uvrstitev na seznam potrebno počakati na dokončnost dovoljenja za opravljanje dimnikarskih storitev, kar pomeni, da se na seznam šele zdaj uvrščajo dimnikarske družbe, ki so zaprosile za dovoljenje v roku 2 tednov od dneva uveljavitve zakona," zakaj seznam še ni objavljen pojasnjujejo na ministrstvu. 

Do objave seznama dimnikarske storitve opravljajo obstoječi koncesionarji in pri njih zaposleni dimnikarji. Po objavi seznama pa bodo omenjene storitve lahko opravljale le še družbe s pridobljenim dovoljenjem po Zakonu o dimnikarskih storitvah, izvajali pa dimnikarji s pridobljeno licenco. 

Ko bo objavljen seznam, izberite 

Ko bo na straneh ministrstva objavljen seznam, bodo uporabniki lahko z njega izbrali dimnikarsko družbo, ki bo pri njih opravljala dimnikarske storitve. Uporabniki morajo odločitev sprejeti najkasneje do konca junija. Če tega ne bodo storili, se bo štelo, da so izbrali tistega izvajalca, ki je 31. decembra opravljal omenjene storitve na območju, na katerem se nahaja njegova mala kurilna naprava, pod pogojem, da je ta izvajalec pridobil dovoljenje za opravljanje dimnikarskih storitev. V primeru ne-izbire bo tako od 1. julija 2017 do 30. junija 2018 storitve opravljal dosedanji koncesionar. 

Dolžnost uporabnika je, da zagotovi opravljanje potrebnih storitev za oskrbovanje lastne kurilne naprave. Do sredine maja letos veljajo glede pogostosti in obsega storitev aktualni predpisi. Ministrstvo mora namreč do 19. maja 2017 pripraviti podzakonske predpise, ki bodo določili vsebino in način izvajanja dimnikarskih storitev ter pogostost oskrbovanja. Podzakonski predpisi bodo določili tudi urne postavke in časovne normative za posamezne dele. 

Serviser ne nadomesti dimnikarja

Na ministrstvu odgovarjajo tudi na pogosto vprašanje uporabnikov glede potrebe po merjenju emisije dimnih plinov s strani dimnikarja, če jih je že opravil serviser kurilne naprave. "Serviser z merilnimi instrumenti opravlja meritve zaradi postopka nastavitev parametrov zgorevanja. Naloga javnega dimnikarja pa je, da preveri, ali kurilna naprava presega mejne vrednosti emisij z dimnimi plini. Gre za kontrolo vzdrževanja naprav s strani neodvisne osebe, ki nima ekonomskih interesov pri servisiranju in nastavitvah naprav," pojasnjujejo.

Dodajajo, da je dimnikarjeva dolžnost obveščanje pristojne inšpkecije v primeru, ko uporabnik ni odpravil pomanjkljivosti, kar ni pristojnost serviserjev. "Največkrat meritev serviserja tudi ne zajema meritve dušikovih oksidov, ki prispevajo delež k evtrofikaciji tal ter nastanku sekundarnih delcev PM10 v ozračju. Zopet je dimnikar tisti, ki mora opozoriti stranko o potrebni zamenjavi takšne kurilne naprave, ki presegajo mejne vrednosti emisij," poudarjajo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.