Slovenija
1129 ogledov

Da ne boste "nasedli", nujno preberite!

Javljalnik ogljikovega monoksida Profimedias Javljalnik ogljikovega monoksida.
Z novim letom so obvezni javljalniki ogljikovega monoksida. Tako določa nov pravilnik o zahtevah za vgradnjo kurilnih naprav, ki je stopil v veljavo 1. januarja.

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije opozarjajo, da so ponudniki že začeli pritiskati na potrošnike, predvsem starejše in malo manj spretne. "Ponudnikom, ki kličejo po telefonu, vabijo na predavanja in prepričujejo, da je zgolj njihov izdelek edini primeren, ne smemo nasesti," poudarjajo pri ZPS. "Če ga ponujajo po izjemno ugodni ceni, je to še dodaten znak za previdnost."

Pri potrošniški organizaciji opozarjajo, da je na trgu nemalo izdelkov, ki ne opravljajo svoje naloge. "V Rapexu, sistemu za odpoklic izdelkov z evropskega trga, jih bomo našli kar nekaj; od leta 2007 do zdaj je bilo odpoklicanih 40 javljalnikov CO," navajajo pri ZPS. "Tudi ZPS je v minulem letu izdala nekaj takih opozoril." 

Kako naj torej potrošnik ve, da ne kupuje mačka v žaklju? "Najprej je treba vedeti, da javljalnik CO ni enaka priprava kot javljalnik dima," poudarjajo pri ZPS. "Oba sta sicer v gospodinjstvu najboljši pripomoček za opozarjanje pred povečano koncentracijo CO in požarom, oba nas pravočasno z zvočnim signalom in rdečo lučko opozorita, da je presežena dovoljena vrednost CO oziroma dima."

Izdelek mora imeti vso potrebno dokumentacijo, ki dokazuje, da je izdelan v skladu z veljavnimi standardi, vključno z navodili za pravilno namestitev in varno uporabo, v slovenskem jeziku. 

Cene od 25 evrov navzgor

Cene za javljalnik z baterijskim napajanjem in preprosto montažo se začnejo pri 25 evrih. "Za ta denar dobimo preverjeno učinkovit izdelek za namestitev na steno s sedemletno življenjsko dobo in sedemletno garancijo, ki deluje v skladu s priporočenim standardom, na povečano koncentracijo CO pa opozarja s svetlobnim in tudi z zvočnim signalom," pravijo pri ZPS. "Samo svetlobni signal nam ponoči, ko spimo, ne bo prav nič pomagal." 

"Priporočljivo je redno preverjati stanje baterij, na njihovo izrabljenost običajno opozarja utripanje lučk, pri nekaterih modelih tudi zvočni signal," še svetujejo pri ZPS. "Pametni modeli omogočajo povezavo s pametnim telefonom, na katerem lahko spremljamo vrednost CO v prostoru. Tudi ko nas ni doma, dobimo na telefon obvestilo o aktiviranju javljalnika, slabi bateriji ipd."

Približno 15 evrov več stane izdelek z desetletno življenjsko dobo in garancijo, bolj izpopolnjeni modeli na električno napajanje pa tudi več kot 100 evrov. Na voljo so še kombinirani javljalniki dima in CO, cene pa se začnejo pri 40 evrih. "Za 45 evrov dobimo izdelek z elektrokemičnim tipalom za ogljikov oksid in fotoelektričnim tipalom za dim, z desetletno življenjsko dobo in garancijo," navajajo pri ZPS. 

Stenski javljalnik je priporočljivo namestiti vsaj dva metra od kurilne naprave, vendar ne več kot štiri metre, in sicer v višini oči in najmanj 30 centimetrov od bližnjih sten ali stropa. "To je območje, kjer se zrak najhitreje segreje in dvigne pod strop, z njim se segreva in dviga tudi CO," razlagajo pri ZPS. "V spalnih prostorih je zrak že bolj ohlajen (ohlaja se tudi z njim pomešan CO) in se zato ne dviga več proti stropu. Javljalnik zato namestimo na višini, na kateri je glava, ko ležimo."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • primozzm 10:39 04.januar 2017.

    40 let sta naša stara starša kurila drva na šporhet in vse zaprto, nikoli ni nihče umrl od co-ja. ker so pa ljudje umrli zaradi prenosnih peči na plin, petrolej in ostalo, mora cela slovenija za vse kurilne naprave kupit ...prikaži več te senzorje. to je absurd. tudi nepošteno je. tak zakon bo nekaj let dokler enemu politiku na položaju ne bo prekipelo ker ne bo želel plačati za senzor ali pa inšpektorja in se bo spet spreminjalo. kako nas ta politika in država ožemata kjer se le da.

  • mirror 20:05 03.januar 2017.

    Malo si zamešal. Ogljikov monoksid je lažji od zraka, torej se samo dviguje, ogljikov dioksid pa je težji od zraka in se spusti na dno. V zidanicah je nevarnost na dnu zaradi zadušitve, ker je tam nastaja ogljikov dioksid pri vretju.

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 18:28 03.januar 2017.

    Vsekakor ga ne bom namestil! Oblast se je pač morala nekaj zmisliti, da bo prišla do denarja od DDV, samo ne pri meni!