Slovenija
3573 ogledov

Pozor! Nekateri dimnikarji vsiljujejo svoje storitve!

dimnikar Profimedias
Nekateri dimnikarji vsiljujejo svoje storitve in uporabnike celo zavajajo. Tarče so predvsem starejši občani.

Sekcija dimnikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) je prejela več opozoril, da nekateri dimnikarji ne upoštevajo proste izbire dimnikarske družbe. Tako nekateri dimnikarji vsiljujejo storitve po telefonu in hodijo na dom uporabnikov, kljub temu, da jih uporabnik do 30. 6. 2017 ni izbral. "Zastrašujoče je, da gre pogosto za starejše občane, ki se težko upirajo tovrstnim pristopom. Uporabnike celo zavajajo, da prejšnjega dimnikarja ni več, da so oni edini pooblaščeni ali da celo sodelujejo s prejšnjo dimnikarsko družbo," pravijo na OZS. 

Pri sekciji dimnikarjev menijo, da zakon očitno posamezniki razumejo kot podlago za prodajo pozitivnih zapisnikov, ne da bi za to karkoli storili, še manj pa opozorili uporabnike na morebitne nevarnosti. "Upravičeno trdimo, da je to posledica sporne zakonske ureditve, nedelovanja državne evidence, nedefiniranega postopka izbire ali zamenjave dimnikarske družbe, nedelovanja strokovnega nadzora in podeljevanja licenc ali dovoljenj brez preverjanj. Koncesijski sistem naj bi bil ukinjen zaradi anomalij in administrativnih ovir. Kako je potem mogoče, da tržni sistem omogoča tako škodljive prakse na škodo uporabnikov in zahteva tolikšno administracijo, ki vodi v dodatne stroške? Zakon določa tudi dodatno obvezno usposabljanje, o katerem pa po enem letu še vedno ni govora," opozarjajo v sekciji dimnikarjev.

Potne stroške lahko dimnikarji zaračunajo le, če najavljenega obiska ne odpovest | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Kar sami naročijo obvezni pregled

OZS opozarja na primere, ko inštalater po vgradnji kurilne naprave kar sam, brez vednosti uporabnika, naroči obvezni dimnikarski pregled pri svojem dimnikarju. Uporabnik ne ve, koliko je za to storitev plačal inštalaterju, pogosto tudi ne prejme zapisnika, prejme pa ga na primer distributer zemeljskega plina. V takih primerih se zapisnik izda celo na daljavo, zapisnik pa je v osnovi izdan na željo in za potrebe inštalaterja. In to kljub temu, da uporabnik tega dimnikarja ni izbral.

Sekcija dimnikarjev uporabnikom svetuje, da svojega dimnikarja izberejo sami, da bo ta deloval v interesu uporabnika. "Zato bodite pozorni, kaj podpisujete, če inštalater z montažo ponuja tudi dimnikarski pregled po vgradnji in če inštalater dimnikarski pregled po vgradnji naroča brez vaše vednosti svojemu dimnikarju," opozarja sekcija. V takih primerih gre zelo verjetno za zlorabo in kršitev zakona.

Peč na drva Neustrezne Slovenija Zamenjati bo treba 120.000 peči

Očitki letijo na vse

Licence so dimnikarjem in dimnikarskim družbam podeljevale upravne enote in kot pravijo na OZS "brez resnega preverjanja in zgolj na podlagi papirjev". V sekciji dimnikarjev menijo, da je tako zakon povzročil škodo dobrim in poštenim dimnikarskim družbam, ki bodo povsem neupravičeno tarča očitkov. "To pa vpliva na poslovanje in dobro ime družb, lahko pa gre za poskus uničenja zdravega jedra v dimnikarstvu. Posledice eksperimentalne nove ureditve bomo občutili državljani neposredno," pojasnjujejo.

Sekcija je v začetku meseca spet opozorila pristojne na anomalije v uredbi. Ključne anomalije, ki lahko probleme še dodatno poglobijo, so nerešen konflikt interesa med povezanimi osebami, nedefiniran strokovni nadzor nad dimnikarji, problem pravil stroke, nedefinirana izbira/menjava dimnikarske družbe ter pomanjkljivo opredeljene naloge inšpekcij. Odgovornost nova zakonodaja prenaša na uporabnike, "ki so sedaj izpostavljeni nepoštenim praksam ter prodaji pozitivnih zapisnikov"

Dimnikar Slovenija Kaos na področju dimnikarstva

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.