"Če ne bomo prišli do 70 odstotkov, bomo jeseni imeli vse zaprto"

Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS
Da bi povečali precepljenost, se bodo pogovarjali tudi o obveznem cepljenju in obveznem cepljenju določenih skupin.
Oglej si celoten članek

Predsednik vlade Janez Janša je poslancem in poslankam v državnem zboru predstavil program predsedovanja Slovenije Svetu EU s prednostnimi nalogami, spregovoril pa je tudi o aktualnih epidemioloških razmerah. 

Covid-19 Zaostrovanje že poleti: "Bojim se, da se nam bo delta zgodila že pred jesenjo"

"Želimo si, da bo naslednje pol leta covid vse manj pomembna tema. Izkoristili bomo možnost, da je dovolj cepiva, da ga lahko izbiramo, s čimer se bomo ubranili različice delta," je poudaril Janša. "Če bomo imeli po Evropi hud jesenski val covida, potem smo sami krivi. Vse žrtve, ki bodo ... Treba se bo vprašati, kako neka civilizacija, ki je v desetkrat krajšem času od tega, kar je veljalo prej, naredila cepivo, ga preizkusila in je varno, tega ni sposobna uporabiti in raje gleda, da so zaprte šole, da je omejeno javno življenje ter ljudje umirajo v bolnišnicah."

Zdravje Delta različica se širi pri nas, takšno je trenutno stanje

Foto: Anže Petkovšek poslanci, državni zbor, Tanko

Dodal je, da bo treba v okviru konference o prihodnosti Evrope treba vprašati, kako "smo lahko prišli v tak razkorak med visokim razvojem, napredkom evropske znanosti in ne tako visokim nivojem duhovnosti, zavesti in solidarnosti". "To se na tej točki kaže z veliko bridkostjo," je dodal Janša. "Še vedno je čas in upajmo, da bo vse v redu. Upamo, da bo jesen prvič po 2008 spet čas, ko se bo lahko EU ukvarjala s strateškimi odgovori na strateška vprašanja."

Glede precepljenosti je Janša povedal, da smo na evropskem povprečju. "Do konca poletja lahko pridemo na 70 odstotkov," je dejal Janša. "Če ne bomo prišli na 70 odstotkov, bomo imeli jeseni vse zaprto. Tudi lani, natančno pred enim letom, sem na julijski seji zelo jasno rekel, dabomo, če jeseni ne bomo imeli aplikacije za opozarjanje pred okužbami, ki bo obvezna ali jo bomo vsaj uporablajli v velikem obsegu, imeli zapore v drugem valu."

Covid-19 "Zaradi delte okužbe porasle za 590 odstotkov, pripravljamo se na četrti val"

Različica delta je 60-odstotno bolj kužna od britanske različice, kar ima po besedah Janše svoje posledice. "Cepiva so v veliki meri ustrezen odgovor. Tisti, ki je ustrezno cepljen, je zaščiten v veliki meri, ne toliko pred okužbo kot pred posledicami - torej, da resno ne zboli ali umre," je dejal Janša. "Soočamo se s situacijo, ko imamo "zdravilo" - ukrep, ki pomaga in imamo ga dovolj. Slovenija ima dovolj cepiv. Tudi druge evropske države so žrtve prepričanja, da bo nekdo drug nekaj naredil. Zakaj bi se jaz, če se bodo drugi in me bodo zavarovali."

Obvezno cepljenje? Obvezno za določene skupine?

Dodal je, da je stroka do sedaj ves čas govorila, da je za zaustavitev epidemije dovolj 60 odstotna precepljenost oz. 70 odstotna precepljenost odraslega prebivalstva. "A to pri delta ne velja, v nekaterih indijskih državah je še delta plus, ki je še bolj nalezljiva," je poudaril Janša.

Pojasnil je še, da na evropski ravni poteka razprava o tem, s katerii ukrepi pospešiti cepljenje. "V nekaterih državah pripravljajo obvezno cepljenje odraslega prebivalstva, pripravili bodo podobno zakonodajo, kot sedaj velja za otroke," je dejal Janša. "Nekatere države razmišljajo o obvezni precepljenosti zdravstvenih delavcev, zaposlene v DSO, učiteljev ter zaposlenih v kritični infrastrukturi. Ponekod so zakoni že v vladni ali parlamentarni proceduri. Večina držav ukinja brezplačno testiranje - zakaj bi bilo brezplačno, če se lahko cepiš, in striktno upoštevanje PCT sistema ob večjih dogodkih. Verjetno bomo tudi mi razpravljali o nekaterih od teh vprašanj in se bo treba odločiti."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 109

  • 06:36 6. Julij 2021.

    Janez, reci svojim desničarjem in simpatizerjem da se morajo vsi cepit, da bodo zdravi in živi prišli na volitve. Tretje …

  • 04:55 6. Julij 2021.

    Vlada je po tihem sprejela novelo zakona, po katerem bo lahko zdravstveni minister sam brez stroke odločal o karanteni in …

  • 00:39 6. Julij 2021.

    Če ne bomo prišli do 70 odstotkov, bomo jeseni imeli vse zaprto. Kaj se Janša vrača na Dob? Super.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.