Slovenija
23889 ogledov

Zaostrovanje že poleti: "Bojim se, da se nam bo delta zgodila že pred jesenjo"

Vlada RS Janez Poklukar Vlada RS
Delta naj bi v Evropi postala prevladujoča že konec julija.

Minister za zdravje Janez Poklukar je v intervjuju za Dnevnik izrazil zaskrbljenost zaradi širjenja različice delta. 

Janez Poklukar Covid-19 Zdravje "Zaradi delte okužbe porasle za 590 odstotkov, pripravljamo se na četrti val"

"V Sloveniji skušamo tako kot v preostalih evropskih državah doseči kolektivno imunost. Za to potrebujemo višjo precepljenost proti covidu-19, kot jo imamo danes. Epidemija se je sicer umirjala že na račun dosedanjega cepljenja, a si nihče ne želi ponoviti težke izkušnje lanske jeseni," je dejal Poklukar. "Zavedati se moramo dogajanja v bližini, na primer v Furlaniji - Julijski krajini in na Bavarskem, pa tudi na Portugalskem in v Veliki Britaniji, kjer imajo trenutno resne težave zaradi širjenja posebej nalezljive različice delta."

Brez precepljenosti bodo šole težko odprte

Poudaril je, da bomo brez široke precepljenosti jeseni težko ohranili odprte šole. Podobno velja za panoge, kot gostinstvo in turizem, ki so bile med pandemijo zelo prizadete.

Janez Poklukar Covid-19 Slovenija Poklukar: Hitrost naraščanja delte v Sloveniji nas skrbi

Dodal je, da delta ni neobvladljiv problem, dokler vzdržujemo nizko število okužb. "Kljub temu pa bodo, če ne bomo dosegli višje ravni precepljenosti, skoraj neizbežne zaostritve ukrepov," je dejal Poklukar. "Povzeli smo strokovne ocene, da za kolektivno imunost potrebujemo vsaj 60- do 70-odstotno precepljenost."

Cepljenje za mlajše do konca leta

Zdaj so na voljo cepiva za starejše od 12 let, minister pa ocenjuje, da se možnost cepljenja do konca leta obeta tudi za mlajše otroke. "Zelo verjetno bodo prva tovrstna dovoljenja izdana do konca leta," je povedal za Dnevnik.

mestni utrip Zdravje Delta različica se širi pri nas, takšno je trenutno stanje

Ob nizki precepljenosti v Sloveniji je izpostavil tudi, da je odnos do cepljenja v Sloveniji drugačen kot drugod. Kot primer je navedel Portugalsko, kjer se proti gripi letno cepi 50 do 60 odstotkov prebivalcev, pri nas pa le štiri do šest. 

Napovedal je, da bo ob ukrepih v prihodnosti vedno pomembnejši sistem PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Komentiral je tudi možnost, da bi cepljeni lahko bili v zaprtih prostorih brez mask. Kot primer, kjer bi bilo to možno, je navedel podjetje, kjer so cepljeni vsi zaposleni.

Hrvaška plaža Covid-19 Svet Glavna hrvaška infektologinja: "Delta nam lahko prekine turistično sezono prej kot lani"

Semafor: Ob delti nižje mejne vrednosti

Za zdaj ostaja v veljavi vladni semafor sproščanja ukrepov, a minister je napovedal, da bi lahko bile pri delti, ki je bolj kužna, meje za zaostrovanje ukrepov nižje. 

Na vprašanje, ali do zaostrovanja lahko pride že pred jesenjo, je odgovoril: "Bojim se, da se nam bo delta različica zgodila že pred jesenjo. Po odsedanjih napovedih bo ta različica v večini evropskih držav prevladujoča že do konca julija."

Hrvaška plaža Covid-19 Popotnik Delta Hrvate vse bolj skrbi. Sledi zaostrovanje ukrepov?

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 16
  • Franjo Erman 22:26 04.julij 2021.

    Bedarije in laži, fuj banda izdajalska lopovska

  • QSprm 19:29 04.julij 2021.

    Licemerski pajac se prodaja najboljsemu ponudniku. Nekak je pozabil omenit kako bolnice pokajo po sivih in delajo na robu zmogljivosti. Sej smo tm nek kot smo bli avgusta lani in take pateticne opazke nikol niso smele manjkat. Vse skupaj je ...prikaži več sam pateticna predstava za rajo. Edin namen je basanje zepov zdravnikom, saj revcki vendar ne morjo prezivet mesec s tem drobizem od 20.000€.

  • pro 17:52 04.julij 2021.

    cepljene cepite še z tretjo dozo pa boste imeli procente