Svet
22535 ogledov

Glavna hrvaška infektologinja: "Delta nam lahko prekine turistično sezono prej kot lani"

Hrvaška plaža Profimedia
Turistična sezona bi se lahko prekinila prej kot lani.

Predstojnica hrvaške Klinike za infekcijske bolezni "Dr. Fran Mihajlevič" Alemka Markotić je za hrvaške medije povedala, da bi lahko zaradi hitrega širjenja delta različice novega koronavirusa morali turistično sezono prekiniti še pred 15. avgustom.

Hrvaška plaža Covid-19 Svet Delta se nevarno širi na Hrvaškem: Na teh delih jadranske obale jo je največ!

Poudarila je, da lahko jeseni pričakujemo četrti val epidemije, saj se pričakuje, da bo nova različica virusa delta v roku dveh mesecev prevzela "primat" v Evropi in se širila med necepljeno populacijo ter povzročila povečanje hospitalizacij med rizičnimi skupinami. Če se ljudje ne bodo cepili, bo to po napovedih Markotićeve rezultiralo v novem številu hospitaliziranih in umrlih zaradi covid-19. 

Alemka Markotić | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv

Hrvaška turistična skupnost v Sloveniji intervju Svet "Obrestovalo se nam je, da nismo imeli dolgega lockdowna"

Britanska različica virusa alfa je potrebovala dva meseca, da se je razširila po Evropi. "Ta različica bi lahko to naredila še hitreje," meni Markotićeva. "Okoli 15. avgusta smo morali lani prekiniti sezono, letos bi se to lahko zgodilo še prej."

Lansko leto je poleti zbolelo veliko mladih, ki so imeli blažji potek bolezni. Sedaj po besedah Markotićeve lahko pričakujemo še naprej hitro širjenje delte, ki je trenutno v Evropi prisotna, a še ne v velikem odstotku. Poudarila je, da virus ni izginil in pandemija se še ni zaključila ter opozorila na pomen cepljenja. 

Janez Poklukar Covid-19 Zdravje "Zaradi delte okužbe porasle za 590 odstotkov, pripravljamo se na četrti val"

"Ne smemo pozabiti, kaj se je lani zgodilo v vsej Evropi in kako težek je bil drugu val, v katerem je življenje izgubilo mnogo ljudi," je dejala Markotićeva. "Še naprej moramo biti zelo pozorni ter se držati ukrepov."

Dodala je, da ne morejo biti zadovoljni s precepljenostjo na Hrvaškem, ki ni dosegla niti 50 odstotkov. "Niti mi niti preostala Evropa ne more biti zadovoljna s cepljenjem," je poudarila Markotićeva. "Precepljenost se približuje 50 odstotkom, a to je daleč od zaščitnih 80 odstotkov in več cepljenih."

Hrvaška plaža | Avtor: Profimedia Profimedia

Svet Nemčija uvaja strožje ukrepe za turiste

Poudarila je, da je Hrvaška ena redkih držav na svetu, kjer je cepivo široko dostopno - odmerkov je dovolj, da se prebivalci lahko cepijo takrat, ko želijo. To je po besedah Markotićeve velik privilegij v primerjavi z deželami tretjega sveta, ki se soočajo s pomanjkanjem cepiva. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • lada 15:16 30.junij 2021.

    hrćki se ne cepijo, ker so že na "našem" morju, oni sam kasirajo butaste Slovence !

  • Naklonsky 14:41 30.junij 2021.

    In to samo zaradi primitivnežev, ki se nočejo cepit.

  • JZekspert 12:39 30.junij 2021.

    Hahaha, korona-ovce nam delijo minuse, hahaha, pezdeti bedni, ker je to EDINI necenzurirani portal in ZDAJ delijo minuse, revčki posrani... Alemka Prodankotić... tako kot naše bunke ali dr. Metadonko, ZAKAJ PA NIKOLI NE SMETE OBJAVITI NASPROTNIH - VSAJ TAKO!!! STROKOVNIH ...prikaži več MNENJ?? slovenskizdravniki.si, vernoncoleman.org, world doctors alliance, Great Barrington declaration, medicos por la verdad, Reiner Fuellmich, Michael Yeadon, Sucharit Bhakdi...