Svet
128277 ogledov

Delta se nevarno širi na Hrvaškem: Na teh delih jadranske obale jo je največ!

Hrvaška plaža Profimedia
Od 207 sekvencioniranih vzorcev so na Hrvaškem potrdili kar 26 primerov delta različice virusa.

Hrvaška epidemiologinja Iva Pem Novosel je za hrvaški radio povedala, da je britanska različica virusa sars-cov-2 na Hrvaškem še vedno prevladujoča, a so zabeležili tudi več primerov različice delta.

Covid-19, test, testiranje, koronavirus Covid-19 Zdravje Skrbi: Toliko delte imamo danes v Sloveniji

V preteklem tednu so na Hrvaškem sekvencionirali 207 vzorcev potrjenih okužb z virusom sars-cov-2, od tega jih je bilo 165 oziroma približno 80 odstotkov alfa oz. britanske različice, medtem ko je bila delta oz. indijska različica zabeležena v 26 primerih, kar pomeni 12 odstotkov vseh sekvencioniranih vzorcev.

Največ na območju Šibenika in Knina

Največ primerov delta različice so zabeležili v šibeniško-kninski županiji (19), šest v Medžimurski in en primer v Zagrebu. 

Hrvaška turistična skupnost v Sloveniji intervju Svet "Obrestovalo se nam je, da nismo imeli dolgega lockdowna"

Zadrski epidemiolog Alan Medić je dejal, da je delta različica najverjetneje prisotna tudi v njihovi županiji. 

Intervju z glavno hrvaško epidemiologinjo Alemko Markotić o epidemiji covid-19 na Hrvaškem si lahko preberete na tej povezavi: "Obrestovalo se nam je, da nismo imeli dolgega lockdowna"

Prevladujoča v VB in na Portugalskem

Poleg Velike Britanije je v Evropi delta različica že postala prevladujoča na Portugalskem, saj predstavlja že 51 odstotkov (70 odstotkov v Lizboni) novih okužb.

"Četudi imamo razloge za upanje, pandemija še ni končana, še posebej v revnih državah sveta. A tudi Nemčija in Evropa sta še vedno na tankem ledu."

Angela Merkel, nemška kanclerka 

Širi se tudi v sosednji Italiji

17 odstotkov delta variante so zabeležili tudi v sosednji Italiji, ki je pravkar odpravila stroge omejitvene ukrepe, kot so policijska ura in maske na prostem.

 | Avtor:

Covid-19 Covid-19 v SLO Slovenija Slabe novice: Konec avgusta spet skok smrti in hospitalizacij?

"Primeri delta in kapa različice virusa so se iz 4,2 odstotka v maju dvignili na 16,8 odstotka v juniju," so v petek sporočili z italijanskega inštituta za javno zdravje. "Epidemiološko spremljanje kaže, da tako v naši državi kot v preostali Evropi delta postaja prevladujoča različica koronavirusa."

Delta različica virusa je precej bolj nalezljiva od alfe, zato je državah, kjer se je razširila, povzročila ponovni porast okužb, medtem ko epidemiološka krivulja v Evropi sicer pada. 

Zaskrbljujoče Svet Zaradi različice delta ponovno številne omejitve

"Evropa je na 'tankem ledu'"

Zaskrbljenost zaradi naraščanja prisotnosti delte v Evropi je izrazila tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki je v četrtek pozvala parlament, naj ponovno pretehta epidemiološko situacijo. Dejala je, da sta Evropa in Nemčija na "tankem ledu" v bitki proti virusu, saj različica delta ogroža napredek, ki je bil narejen pri zmanjšanju okužb.

Covid-19 Covid-19 Zdravje Alojz Ihan: S tesnobo pričakujem jesen, delta bo zagotovo prišla v Slovenijo

Slovenija se uvršča med države, kjer je pojavnost delte še relativno nizka, a skrb po besedah direktorice NLZOH Tjaše Žohar Čretnik vzbuja dejstvo, da precej novih primerov, ki so jih v zadnjih dnevih zabeležili pri nas, ni povezanih s potovanji. Zato bodo v Sloveniji povečali sekvencioniranje in od tega tedna naprej sekvencionirali vse potrjene vzorce. 

V Sloveniji do sedaj 18 primerov

ECDC ocenil tudi, da uspe različica, ko je dobrih 50 odstotkov bolj prenosljiva od prejšnjih, izpodriniti staro različico v dobrih 70 dneh. Ocena ECDC tudi je tudi, da bi delta različica lahko v začetku avgustu predstavljala 70 odstotkov vseh novih okužb v Evropi, konec avgusta pa že 90 odstotkov.

dijaki Zdravje Novi podatki o indijski različici slaba novica za mlade

V Sloveniji sicer že nekaj tednov močno prevladuje različica alfa, zabeležili pa so tudi 18 primerov različice delta. Vsega skupaj pa so doslej zaznali 57 različic virusa.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • mihatirs 07:37 29.junij 2021.

    Žurnal kupljen s strani madžarov in sedaj oglašujejo ko kreteni vsak dan nove "strašljive" stvari...kmalu greste na ignore tako kot tisto sranje od ekipa24...nobene kvalitete in znanja več, samo natolcevanje po navodilih nadrejenih! ŽALOSTNO

  • pravičnik77 06:32 29.junij 2021.

    Ravno sem prišel s Krka. Tam so virusi Denga ravno delali množični samomor ker so brali Zurnal

  • janez846 17:52 28.junij 2021.

    Zapret mejo z hrvatijo! Sicer beta ni še nič, boste videli ko pride jj virus. 100% umrlivost!