Zdravje
14119 ogledov

Skrbi: Toliko delte imamo danes v Sloveniji

Tjaša Žohar Čretnik gov.si
Razširjenost sicer še nizka, a skrbi predvsem dejstvo, da primeri niso povezani s potovanji.

Število potrjenih primerov delta različice novega koronavirusa, ki so jo najprej potrdili v Indiji, je v Sloveniji v tem tednu doseglo 18. Slovenija se trenutno uvršča med države, kjer je razširjenost te različice zelo nizka, a skrb vzbuja dejstvo, da precej primerov ni povezanih s potovanji, pravi direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik.

Zato krepijo sistem sledenja. Ob zmanjševanju števila opravljenih PCR testov povečujejo delež pozitivnih vzorcev, pri katerih ugotavljajo različico virusa. V tem tednu je vključenih 20 odstotkov pozitivnih vzorcev, v naslednjem tednu bodo vključili vse vzorce, ki so bili na PCR testiranjih pozitivni, je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 napovedala direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH).

Po besedah Žohar Čretnikove se želijo namreč prepričati, da dobivajo realno sliko, ko gre za širjenje različice delta, ki vzbuja skrb po svetu. Kot je dodala, pa preliminarni rezultati testiranja, ki ga opravljajo v laboratorijih, kažejo, da utegnejo v naslednjem tednu poročati o dvakrat večjem številu primerov te različice.

Velike težave za Britance

Ta različica ni prisotna le v Indiji, o sekvencah te različice so poročali iz več kot 75 držav, največ iz Velike Britanije, kjer v zadnjem tednu beležijo 60.000 primerov okužb s to različico. Večina primerov je med prebivalci, ki niso bili cepljeni proti covidu-19 oz. so prejeli le eno dozo cepiva. Pri polno cepljenih prebivalcih pa beležijo le 0,05-odstotni delež okužb, je navedla Žohar Čretnikova.

Med bolj prizadetimi državami s to različico je po njenih besedah tudi Rusija, kjer delta različica med sekvenciranimi vzorci predstavlja 36 odstotkov, na drugem mestu pa je Velika Britanija s 34 odstotki.

Po oceni Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je delta različica 40 do 60 odstotkov bolj prenosljiva kot angleška različica virusa oziroma različica alfa, kot je poimenovana po novi nomenklaturi Svetovne zdravstvene organizacije, ki jo je ta uvedla, da bi se izognili stigmatizaciji držav, je pojasnila.

Covid-19 covid-19 Zdravje Takšno je epidemiološko stanje v Sloveniji v primerjavi s sosednjimi državami

Konec avgusta v Evropi že 90 odstotkov delte?

Kot je še povedala Žohar Čretnikova, je ECDC ocenil tudi, da uspe različica, ko je dobrih 50 odstotkov bolj prenosljiva od prejšnjih, izpodriniti staro različico v dobrih 70 dneh. Ocena ECDC tudi je tudi, da bi delta različica lahko v začetku avgustu predstavljala 70 odstotkov vseh novih okužb v Evropi, konec avgusta pa že 90 odstotkov, je navedla Žohar Čretnikova.

V Sloveniji sicer že nekaj tednov močno prevladuje različica alfa. Vsega skupaj pa so doslej zaznali 57 različic virusa. T. i. različice delta plus v Sloveniji še niso zabeležili. Žohar Čretnikova pa je pojasnila, da ne gre za popolnoma novo različico, saj so jo v Veliki Britaniji zaznali že v aprilu. Novo pa je, da je Indija to različico razglasila kot tisto, ki vzbuja posebno skrb.

Cepljenje Slovenija To je pojasnila Beovićeva o mešanju cepiv

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • bi_ba 15:19 28.junij 2021.

    Kako pa vedo, koliko delte je že pri nas? So že testirali vseh 2,1 miljona prebivalcev? Traparije na kvadrat.

  • apokalipso 08:39 26.junij 2021.

    Ni druge, treba bo zavihati rokave in pričeti sekat glave !!

  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 06:47 25.junij 2021.

    Propaganda ustrahovanja se nadaljuje, klasični FAŠIZEM! #MotorkaRevolucija