Slovenija
1342 ogledov

To je pojasnila Beovićeva o mešanju cepiv

Cepljenje Epa
Stroka mešanja cepiv ne priporoča, a se to utegne zaradi izsledkov raziskav spremeniti. Priporoča pa se cepljenje otrok s kroničnimi težavami.

Kot je danes na novinarski konferenci izpostavila vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović, mešanja cepiv zaenkrat stroka ne priporoča, a se to utegne spremeniti. Priporoča pa se cepljenje otrok oziroma adolescentov s kroničnimi težavami. Stroka začela soočati s problematiko mešanja cepiv, ko so nekatere države omejile cepljenje proti s cepivom AstraZeneca na starejše od 50 ali 60 let, na drugi odmerek pa so čakale osebe, ki so bile mlajše in so že prejele prvi odmerek omenjenega cepiva.

Ali je možno prejeti vektorsko cepivo in nato mRNA cepivo?

Infektologinja je predstavila izsledke treh raziskav o mešanju cepiv.

Britanska raziskava je v delu, ki se nanaša na oceno varnosti te kombinacije, pokazala, da je t.i. reakcij - neželenih učinkov neposredno po cepljenju - več, če gre za kombinacijo vektorskih in mRNA cepiv. Manj je bilo zabeleženih reakcij pri prejetih dveh odmerkih mRNA cepiv, najmanj pa pri dveh vektorskih. Španska raziskava, ki še čaka objavo, je primerjala odziv na cepljenje pri bolnikih, ki so prejeli prvi odmerek AstreZenece in drugi mRNA, s tistimi, ki so prejeli samo en odmerek AstraZenece. V prvem primeru je bil imunski večji, kot bi bil domnevno učinek samo ene vrste. Vendar je Beović opozorila, da ''primerjava ni bila čisto ustrezna, saj primerjalna skupina drugega odmerka ni dobila.'' Nemška raziskava, ki prav tako še čaka objavo, je prav tako ugotovila, da je kombinacija cepiv privedla do boljše zaščite.

Nekatere evropske države tako omogočajo mešanje cepiv, Slovenije ni med njimi.

Trenutno velja, da je potrebno cepljenje dokončati z isto vrsto cepiva, a lahko pričakujemo, da bo verjetno na ta način v prihodnosti možno povečati zaščito, je še povedala in dodala, da vprašanje varnosti kombinacije ostaja.

Če bi tako v Sloveniji oseba želela kombinacijo cepiv, gre za neuradno rabo zdravila, ki prenaša vso odgovornost za neželene učinke na zdravnika, ki cepi in na osebo, ki je cepljena in se s takim pristopom strinja. ''Zaenkrat uradno takega mešanja iz navedenih razlogov ne moremo priporočiti, vprašanje pa je, kaj bodo pokazale raziskave v prihodnje'' je pojasnila Beović.

Cepljenje pri otrocih

Posebno pozornost je vzbudila nedavna izjava Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), da se otrokom in adolescentom ne priporoča cepljenje s cepivom Pfizer. Kot je izpostavila infektologinja, je nekaj dni pred tem ekspertna skupina za cepivo pri WHO navedla, da so ta cepiva dostopna in se lahko uporabljajo, a otroci zato, ker niso posebej ogroženi, ne predstavljajo prioritete pri strategijah cepljenja. Objava iz 21.6, ki ni priporočala cepljenja, je bila umaknjena iz spletnih strani, je pomirila vodja posvetovalne skupine za cepljenje.

Stališča držav po svetu glede cepljenja otrok oziroma adolescentov so različna. V Evropi se cepljenje priporoča posebej tistim skupinam otrok, pri katerih se zaradi kronične bolezni pričakuje hujši potek bolezni covid-19 pri morebitni okužbi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 09:04 25.junij 2021.

    Beovičevi grozi huda nevarnost naj bo čuječa in pazi nase na vsakem koraku.

  • jezero 08:41 25.junij 2021.

    Beoveić je brez milosti žrtvovala strokovnost za dobrobiti politike! Če jo je kdaj sploh imela-stokovnost namreč!

  • Ender3 20:20 24.junij 2021.

    G.Beović, kako je s cepivom BCG, Tetanus, Pertusis..ect ki povzroča t.i. križno imunost tudi proti virusu Covida . WHO ne ve nič , potem to velja tudi zanjo. Govori in predpisuje, kar ji drugi povedo. Morda se po več spomnila na zagovoru v DZ.