Slovenija
6850 ogledov

Slabe novice: Konec avgusta spet skok smrti in hospitalizacij?

Covid-19
1/2
Epa
Delta različica novega koronavirusa, ki se je prvič pojavila v Indiji, bi lahko bila do konca avgusta prisotna pri 90 odstotkih novih okužb z virusom v Evropski uniji, je danes opozoril Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Ob tem je ECDC ponovno pozval k pospešitvi cepljenja proti covidu-19.

"Delta različica je bolj nalezljiva kot druge različice in ocenjujemo, da bo do konca avgusta predstavljala 90 odstotkov vseh novih okužb v EU," je v Stockholmu opozoril ECDC.

Na spletni strani je ECDC ob tem ponovno pozval k cepljenju proti covidu-19. Pojasnili so še, da obstajajo dokazi, da so tisti, ki so prejeli le prvi odmerek cepiva proti covidu-19 od dveh, slabše zaščiteni pred okužbo z delta različico novega koronavirusa kot pred drugimi različicami, ne glede na vrsto cepiva. Polno cepljenje na drugi strani zagotavlja skoraj enako zaščito pred različico delta.

Na podlagi ocen nalezljivosti različice delta in z uporabo modeliranih napovedi ECDC predvideva, da bi lahko bila delta različica do začetka avgusta prisotna pri 70 odstotkih novih okužb z virusom sars-cov-2 in do konca avgusta pri 90 odstotkih.

ECDC še opozarja, da so starejše starostne skupine in tisti s pridruženimi bolezni pogosteje hospitalizirani ali umrejo zaradi covida-19. Ob 50-odstotnem postopnem zmanjšanju epidemioloških ukrepov za zajezitev okužb do 1. septembra naj bi se po napovedih ECDC incidenca okužb povečala v vseh starostnih skupinah, najbolj pa pri starejših od 50 let.

Scenariji tudi kažejo, da bi vsaka sprostitev čez poletje tistih ukrepov, ki so bili v veljavi junija, lahko privedla do hitrega in pomembnega povečanja dnevnih primerov okužb v vseh starostnih skupinah, in s tem povečanja števila hospitalizacij in smrtnih primerov, ki bi lahko dosegli enake ravni kot lansko jesen, če ne bodo sprejeti dodatni ukrepi.

ECDC zato med drugim poziva, da je čim prej treba doseči polno cepljenost vseh skupin s povečanim tveganjem za hud potek covida-19, da bi tako zmanjšali tveganja za hospitalizacije in smrt. Da bi dosegli največjo možno zaščito v najkrajšem možnem času, ECDC priporoča, da posamezniki z največjim tveganjem za hud potek covida-19 prejmejo drugi odmerek cepiva v najkrajšem možnem intervalu po prvem odmerku.

 
Komentarjev 9
  • si_rob 07:18 24.junij 2021.

    Ljudje ne nasedajte tem bizarnim trikom. Zopet so plačali nekega pisunčka in seveda urednika, da zopet NBIJAJO. Hočejo folk "ZASTRUPITI" in PRESTRAŠITI. Pridružili se bodo še zdravniki, kot so Bejovička, Ihan in njima podobni.

  • krucefiks 00:18 24.junij 2021.

    nas pripravljajo na smrti ,cepljeni bo Matilda obiskala,

  • rd2dmk2 23:17 23.junij 2021.

    a ne bi bilo bolje če bi tile šlogarji šli raj loto igrat. bilo bi bolje za njih in za nas. oni bi lepo obogatel in šli s čivavo na osamljen otok in dali svoje telo na off. mi pa ...prikaži več bi srečno živeli do konca svojih dni brez njih in njihovih traparij.