Zdravje
28365 ogledov

Novi podatki o indijski različici slaba novica za mlade

dijaki
1/4
Saša Despot
Britansko poročilo o različicah novega koronavirusa prinaša precej slabih in eno dobro novico.

Če je ne ustavimo, bo pometla z drugimi različicami

 | Avtor:

Indijska različica, ki se jo po novem imenuje Delta, je v Veliki Britaniji povsem pometla z drugimi različicami virusa, po zadnjih popolnih podatkih je že skoraj 90 odstotkov vseh primerov okužb z različico Delta. Podobno je z originalnim virusom pri nas naredila angleška različica, po novem imenovana Alfa. Na zgornjem grafu je Delta prikazana z vijolično barvo, Alfa je rožnata. Za sivo območje na desni še niso na voljo popolni podatki. 

Pri nas so že potrdili nekaj primerov Delte, v zadnjem obdobju je Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano potrdil nov primer delta različice pri osebi iz gorenjske regije. Vodja svetovalne skupine Mateja Logar je pred časom dejala, da je je več na Hrvaškem.

Kar za 64 odstotkov bolj kužna je Delta od Alfe

Čeprav ima Velika Britanija enega največjih deležev cepljenega prebivalstva na svetu in tudi malo primerov v primerjavi z nami, spodnji graf kaže moč Delte, število novih primerov se namreč skokovito povečuje (na grafu je dvotedenska sprememba). Zelo verjetno bodo za več tednov zamaknili sprostitev ukrepov, ki je predvidena za 21. junij. 

Delta je po zadnjih podatkih iz Velike Britanije bistveno bolj, kar za 64 odstotkov bolj kužna kot Alfa. Za toliko je večja verjetnost, da pride do okužbe v gospodinjstvu. Ob tem velja spomniti, da je že Alfa bistveno bolj kužna od prvotne različice novega koronavirusa. 

Bistveno večja je tudi verjetnost hospitalizacije in intenzivnega zdravljenja, za kar 126 oziroma 45 odstotkov. Podatki za zdaj kažejo, da je smrtnost nižja kot pri Alfi, a v poročilu opozarjajo, da še ni minilo dovolj časa, da bi lahko dokončno sklepali o tem. Glede na bistveno višjo verjetnost hospitalizacije tega sicer ni pričakovati.

Dobra novica, cepiva delujejo, čeprav malo manj

Dobra novica pa je, da so cepiva tudi proti Delti precej učinkovita. Po prvem odmerku je zaščita proti Alfi 50-, proti Delti pa le 33-odstotna, a se zaščita bistveno izboljša po drugem odmerku, ko pri Alfi znaša 88, pri Delti pa 81 odstotkov.

Grozeča nevarnost za šole

Naslednji graf kaže, da je največje število okuženih med mladimi od 10 do 19 in od 20 do 29 let, torej zagotovo ali verjetno necepljenimi, najmanj pa med starejšimi od 50 let.

 | Avtor:

Zgornji graf prikazuje starostno strukturo okuženih, na levi je starostna skupina. Rdeče so ženske, modri pa moški, številke ob stolpcih prikazujejo število primerov. 

Za primere okužb, pri katerih so ugotavljali različico, so preverili še, kje so bili izpostavljeni okužbi. Za zadnji teden, za katerega so na voljo podatki (od 19. maja) je bilo največ okužb v srednjih šolah, sicer pa delovno mesto.

 | Avtor:

Zgornji graf prikazuje število okužb v posameznih okoljih. Modri stolpci so okužbe z Alfo, rdeči pa z Delto, stolpci sicer prikazujejo število okužb (leva skala), črta pa delež okužb z Delto. 

Celotno poročilo lahko najdete tukaj.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 22
  • igorgeus 22:01 14.junij 2021.

    a nismo ze vsi preboleli? glede na stevilo pozitivnih testov, ki jih dnevno objavljajo, bi ze skoraj lahko.

  • Ronald_Redding 11:39 14.junij 2021.

    Zaslužujem od 130 do 180 dolarjev na uro, tej službi sem se pridružil pred tremi meseci in v prvem mesecu sem prejel 27853 dolarjev od te službe in veste, sledite tej spletni strani ......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑭𝒂𝒔𝒕𝑪𝒂𝒔𝒉7.𝐜𝐨𝐦

  • JZekspert 22:36 13.junij 2021.

    Korona-fašizem si izmišljuje nove in nove laži (vsi sevi so 99% identični, SARScov-1 pa 80%), da bi dobil naivne na limanice, počasi se ta kriminal približuje tobačni industriji. Ti ciljajo na otroke že od 50. let, ko so ugotovili, da ...prikaži več cigarete povzročajo raka (in to ne malo, kar 40% vseh smrti zaradi raka, 17 vrst...) A tudi korona-fašisti so že začeli ciljati na otroke, zapira se pa tudi zdrave (za izsiljevanje cepljenja). Kdaj se boste korona-verniki končno prebudili, kaj se mora še zgoditi??