Slovenija
10678 ogledov

Zadnji podatki o okužbah so vrhunski

Covid-19 Profimedia
Delež pozitivnih testov PCR je vidno padel.

Z 2.374 testi PCR je bilo v četrtek potrjenih 122 okužb z virusom SARS-CoV-2. Delež pozitivnih primerov znaša 4,5 odstotka.

V primerjavi s prejšnjim četrtkom smo zabeležili padec kar 56,4-odstotni padec okužb. Prejšnji četrtek je bilo opravljenih 3.915 testov PCR, s katerimi so potrdili 280 novih primerov. Delež pozitivnih testov PCR je znašal 7,2 odstotka. Delež pozitivnih primerov je v primerjavi s prejšnjim četrtkom nižji za 37,6 odstotka.

Število aktivnih primerov še naprej pada. Trenutno jih je 3.084, še dan pred tem pa jih je bilo 3.251. Pod 200 se je spoustilo tudi sedemdnevno povprečje novih primerov, ki po podatkih Sledilnika znaša 178,9. 

V bolnišnicah je 165 ljudi, od tega 48 na oddelkih intenzivne nege. Umrli so še štirje ljudje, skupno 4.397 ljudi.

Po zadnjih podatkih s portala cepimose.si je bilo v Sloveniji z enim odmerkom cepljenih 35,9 odstotka prebivalstva oz. 753.744 ljudi, z vsemi odmerki pa 24,9 odstotka prebivalstva oz. 522.128 ljudi. Cilj je doseči 60-odstotno precepljenost prebivalstva. Blizu tega cilja smo v starostni skupini starejših od 50 let, kjer je po podatkih vlade s prvim odmerkom cepljenih 58,9 odstotka ljudi. Z vsemi odmerki je v tej starostni skupini cepljenih 47,2 odstotka ljudi. 

Največ cepljenih z enim odmerkom je v zasavski regiji, sledita ji koroška in goriška. Največ cepljenih z vsemi odmerki pa je v koroški regiji, medtem ko sta na drugem in tretjem mestu goriška in primorsko-notranjska. 

mestni utrip | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Večina ukrepov podaljšanih

Vlada je sicer v četrtek podaljšala večino protikoronskih ukrepov. Tako so se odločili na podlagi zadnje ocene oziroma mnenja strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije pri ministrstvu za zdravje. Zrahljali so se ukrepi na področju ponudbe kulturnih storitev, saj je po novem znova dovoljena strežba ter uživanje hrane in pijače obiskovalcem javnih kulturnih prireditev. 

Vlada je sprejela še eno pomembno odločitev, in sicer je z rdečega seznama črtala več držav in administrativnih enot, med drugim tudi Jadransko Hrvaško. Tako v veljavo stopa sprememba glede vračanja s Hrvaške. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • Slavko Krizman 11:21 11.junij 2021.

    je treba omogočit vsem reševanje hrvaške sezone...pa številke vidno padajo...in to celo poleti,ko že ponavadi ni veliko dihalnih okužb....res presenetljivo...kretenizem na višku

  • radsemastimzmesom 11:03 11.junij 2021.

    B.P. a ti napisem clanke za naprej? Do sredine avgusta bodo covid stevilke "v normali", nato bo trend ponovno zacel rasti, "zaradi neodgovornega ravnanja drzavljanov". Vsi bodo pozvani na 3., osvezitveno dozo, ponovno bodo uvedeni ukrepi in vi boste lahko ...prikaži več se nalrej pisali clanke, kako smo neodgovorni in kako moramo bolj upostevati ukrepe. Spreglejte prosim...