Zdravje
22284 ogledov

"Zaradi delte okužbe porasle za 590 odstotkov, pripravljamo se na četrti val"

Janez Poklukar Vlada RS
Digitalne kode bi se lahko jeseni uporabljale tudi znotraj države.

Minister za zdravje Janez Poklukar, ki je danes na tiskovni konferenci zakon predstavil zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v slovensko zdravstvo v letih od 2021 do 2031, je spregovoril tudi o aktualni epidemiološki situaciji v Sloveniji in Evropi. 

Na Portugalskem 590 odstoten porast okužb

Ob trenutno ugodnih epidemioloških podatkih za Slovenijo je opozoril na epidemiološko sliko, ki jo imamo v okolici. "Na Portugalskem so v 14 dneh prešli iz zelene barve v rdečo, porast števila pozitivnih v dnevu je 590 odstotkov," je navedel Poklukar. "V velikem odstotku prevladuje delta različica, ki je glavna grožnja mirnemu poletju in normalni jeseni."

"Pripravljamo se na četrti val. Ni več vprašanje, če, ampak kdaj, ob delta različici."

Janez Poklukar, minister za zdravje

Hrvaška plaža Covid-19 Svet Delta se nevarno širi na Hrvaškem: Na teh delih jadranske obale jo je največ!

Cepljenje edino lahko prepreči zaprtje

Poudaril je, da je edini učinkoviti ukrep za obvladovanje epidemije ta trenutek samo polno cepljenje, zato je pozval vse prebivalce in prebivalke Slovenije, naj se cepijo, saj je to edino zagotovilo, da bomo lahko imeli jeseni odprte šole, turizem in druge dejavnosti. "Danes sem bil na posvetu o duševnem zdravju pri predsedniku države Borutu Pahorju," je dejal Poklukar. "Glavna ugotovitev je bila, da je treba imeti jeseni odprte šole, a to lahko dosežemo samo, če se bomo vsi skupaj družbeno odgovorno cepili in preprečili, da bi epidemija dosegla takšen razmah, da bo treba z vidika varovanja zdravja in življenj družbo spet zapirati."

Covid-19 Covid-19 Zdravje Alojz Ihan: S tesnobo pričakujem jesen, delta bo zagotovo prišla v Slovenijo

S precepljenostjo v Sloveniji minister za zdravje ni zadovoljen. "Nismo zadovoljni, zato smo šli pred dvema tednoma v postavljanje mobilnih enot, s katerimi poskušamo priti do vsakega prebivalca," je poudaril Poklukar. "Poskušamo zajeti območja, kjer je precepljenost slabša. Sestali smo se z mladinskim svetom, da bi našli najbolj varno pot do mladih. Sestanek imam z družinskimi zdravniki, ki imajo dostop do vsakega prebivalca Slovenije in lahko nagovorijo slehernega izmed nas."

"Ni vprašanje če, ampak kdaj"

Opozoril je na zakon o nujnih ukrepih ter navedel, da želijo s pomočjo klicnega centra in izvajanja sekvencioniranja zagotoviti čim večjo varnost. "Pripravljamo se na četrti val," je dejal Poklukar. "Ni več vprašanje, če, ampak kdaj, ob delta različici. Če gledamo sosednje države, Veliko Britanijo, Portugalsko, Bavarsko, Furlanijo Julijsko Krajino ..."

Odgovorno je, da se učimo na lastnih napakah in državotvorno, da pristopimo k cepljenju ter preprečimo četrti val, ki bi lahko spet ustavil družbo. Verjamem, da  si nihče od nas ne želi, da bi se družba ustavila tako, kot se je jeseni.

Janez Poklukar, minister za zdravje

Pojasnil je tudi, da je bilo do sobote v lastni režiji že natisnjenih 21 tisoč digitalnih potrdil s QR kodo ter napovedal, da bodo tisti, ki so polno cepljeni digitalna potrdila kmalu dobili na dom. "V drugi rundi pa vsi ostali, ki so bili cepljeni ali so preboleli," je navedel Poklukar. "Ti bodo dobili covid potrdila en teden ali deset dni pozneje kot prvi."

Covid-19, test, testiranje, koronavirus Covid-19 Zdravje Skrbi: Toliko delte imamo danes v Sloveniji

Spomnil je, da digitalno potrdilo ta trenutek odpira vrata v tujino, saj daje našim dokumentom istovetnost. "Odrešuje prebivalce dvoma, ali bodo imeli na mejah težave ali ne," je dejal Poklukar. "Gre za evropsko dogovorjeno formo, ki ima QR kodo, a pomembno je, da države nimamo povsem poenotenih kriterijih. Enkrat cepljeni bodo brez težav prišli na Hrvaško, Madžarsko in v Avstrijo, ne morejo pa v Belgijo. Za polno cepljene velja, da lahko gredo po vsej Evropi."

QR koda tudi za vstop v gostilno?

Napovedal je, da bo naslednji korak uporaba certifikata širše v družbi. "Če bo potrebno upoštevati določene ukrepe, za katere velja, da bodo ob izvajanju PCT-ja milejši kot sicer," je še napovedal Poklukar. 

Covid-19 Covid-19 Slovenija Novi podatki: Število okužb še pada, a skrbi en podatek

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 43
  • martin72 23:20 23.julij 2021.

    Ko po TV poslušam te vse govorce vladne in druge,me prime da bi TV zabrisal skozi okno

  • Avatar crusader666
    crusader666 06:45 29.junij 2021.

    Pofukar, ti nis sposoben v Gorjah ribez obirat, kaj šele bit minister za zdravje, saj si navaden stažist pri dr. Twitotu!!

  • dusan72 03:24 29.junij 2021.

    Večina že vidi, kakšen nateg je vse skupaj. Pustimo podorobnosti, bi se pa rad zahvalil policistu na znanem mejnem prehodu, ki mi je po prijaznem čveku in z malo smeha ter obilico razumevanja vrnil dokumente in zaželel srečno pot domov. ...prikaži več Pa bi se lahko odločil tudi drugače in mi zaradi naših butalcev prilimal karanteno. Prejšnji teden so lahko v petek faking ob 23:30 dali Istro v "oranžno", zdaj je pa niso sposobni od prejšnjega četrka spremeniti v zeleno? Pa še to kao mora počakat "uradni list"