Zdravje
11216 ogledov

Novi podatki: Še en dan z odličnimi številkami, a skrbi različica delta

Novice: Krivulja potrjenih okužb še naprej narašča - Mestni utrip Saša Despot
Število aktivnih primerov se je še zmanjšalo.

Ob 1.643 opravljenih PCR testih je bilo v ponedeljek potrjenih 35 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 2,1 odstoten. 

Opravljenih je bilo tudi 27.435 hitrih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih. 

Sedemdnevno povprečje okužb se je še znižalo in znaša 31,3 prav tako se je znižala 14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev, ki je pomembna za evropske kriterije obarvanosti (ne)varnih držav, in znaša 33,2. 

V primerjavi s preteklim tednom, ko so v ponedeljek potrdili 66 novih okužb, to pomeni 47 odstotni padec, kar je spodbuden podatek.

Glede na vladni semafor sproščanja ukrepov ustrezamo zeleni fazi, kar pomeni, da je sedemdnevno povprečje okužb nižje od 300. 

Zeleni fazi na državni ravni ustrezamo tudi po evropskih kriterijih, ki upoštevajo 14-dnevno incidenco okužb na sto tisoč prebivalcev. A ker je Slovenija na zemljevidu ECDC razdeljena na dve statistični regiji, vzhodno in zahodno, je pol države obarvane zeleno, pol pa oranžno.

 | Avtor:
V Evropi se epidemiološke razmere na splošno izboljšujejo, a skrbi naraščanje števila primerov delta različice v nekaterih državah. Delta različica je namreč veliko bolj kužna. Zato v Sloveniji skrbi predvsem podatek, da je število na novo cepljenih v zadnjih dneh zelo majhno. Delta različica se namreč hitro širi tudi v državah, ki imajo višjo precepljenost od Slovenije.

Minister za zdravje Janez Poklukar je včeraj na tiskovni konferenci dejal, da zaradi različice delta ni več vprašanje, ali četrti val bo, ampak, kdaj bo

Janez Poklukar Covid-19 Zdravje "Zaradi delte okužbe porasle za 590 odstotkov, pripravljamo se na četrti val" ECDC ocenjuje, da uspe različica, ko je dobrih 50 odstotkov bolj prenosljiva od prejšnjih, izpodriniti staro različico v dobrih 70 dneh. Ocena ECDC tudi je tudi, da bi delta različica lahko v začetku avgustu predstavljala 70 odstotkov vseh novih okužb v Evropi, konec avgusta pa že 90 odstotkov.

Covid-19, test, testiranje, koronavirus Covid-19 Zdravje Skrbi: Toliko delte imamo danes v Sloveniji

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Avatar Lion007
    Lion007 12:32 29.junij 2021.

    To je Covid, ki te uniči na razdalji 6 km, butli. 😡

  • krucefiks 11:56 29.junij 2021.

    https://www.ekologicen.si/v-teku-novi-nurnberski-proces-2021-zlocincem-proti-clovestvu-v-aktualni-svetovni-prevari/

  • sam1 11:47 29.junij 2021.

    Najbolj se je bati v bodoče različice,ki se začne na H,kaj šele tiste na J ne daj bog na dvojni JJ....