Popotnik
18537 ogledov

Delta Hrvate vse bolj skrbi. Sledi zaostrovanje ukrepov?

Hrvaška plaža Profimedia
1. julija na Hrvaške ni dosežen cilj polovice cepljenih odraslih.

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je na današnji tiskovni konferenci povedal, da so si postavili cilj 55 odstotkov cepljenih odraslih izhajajoč iz napovedi, koliko cepiva bodo lahko zagotovili. 

Poudaril je, da je v javnosti vendarle interes za cepljenje upadel. Številni po njegovih besedah preračunavajo, da bi se cepili kasneje. "To je zelo slabo, saj ne bomo mogli oddelati turistične sezone, če se ne bomo cepili v večji meri," je poudaril. 

Capak je dodal, da bo v jeseni, če ne prej, Hrvaško dosegel novi val epidemije, saj je v državi že zdaj v 43 odstotkih prisotna nova različica koronavirusa, delta. "Širi se bistveno hitreje in lahko nam povzroči številne težave." 

Strožji ukrepi? 

Na vprašanje Nove TV, če lahko Hrvati pričakujejo zaostrovanje ukrepov, je Capak odgovoril: "Vsekakor bodo sledili restriktivni ukrepi, če bodo številke začele rasti. Glede na to, da se nismo cepili v zadostni meri, drugega načina, da zaščitimo državljane, ni." Natančno kdaj naj bi v državi začeli zaostrovati ukrepe, Capak ni odgovoril. 

"Računali smo na zdrav razum državljanov. Mislili smo - zagotovljenega je dovolj cepiva, komunicirali smo, da je potrebno cepiti 70, 80 odstotkov prebivalstva, da bi rešili težavo, ki je zaustavila globalno ekonomijo, življenje na vsem svetu. Edini način je, da se cepimo. Računali smo na to. Očitno smo bili v zmoti. Cepljenje se je upočasnilo," je izpostavil Capak. 

Glede potovanj v tujino je povedal, da za Hrvate trenutno ne veljajo nobene omejitve, tudi tujci iz Evropske unije lahko pripotujejo na Hrvaško, če imajo ustrezna covid potrdila. 

Bojazen, da bi delta različica lahko močno otežila oziroma celo predčasno prekinila poletno turistično sezono na Hrvaškem je že včeraj izpostavila glavna hrvaška epidemiologinja Alemka Markotić. Podrobnosti preberite v članku na tej povezavi. 

Hrvaška plaža Covid-19 Svet Glavna hrvaška infektologinja: "Delta nam lahko prekine turistično sezono prej kot lani"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • vzev 17:38 01.julij 2021.

    Naša vlada, pa zopet ne bo zaprla meje s Hrvaško. Naredila bo isto bedarijo kot lani. Ne vem zakaj moramo mi reševati Hrvaški turizem. Potem bomo pa zopet pol leta zaprti.

Sorodne novice