Svet
222 ogledov

Sproščanje ukrepov pri naših sosedih

Dunaj Epa
Številni ukrepi za zajezitev novega koronavirusa bodo od danes dalje v naši severni sosedi blažji.

V Avstriji danes odpravljajo številne ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa. Med drugim se poslavlja nočna omejitev gibanja, zaradi česar bo v sprva nekoliko okrnjenih kapacitetah znova mogoče nočno obratovanje gostinskih lokalov. Ti bodo lahko največ 75-odstotno zasedeni.

Še naprej za obisk gostinskih lokalov, hotelov in storitvenih dejavnosti, kjer prihaja do tesnih stikov s strankami, ter prireditev z več kot sto udeleženci ostaja v veljavi obveznost t. i. pravila PCT - prebolevnosti, cepljenja ali testiranja. Pravilo PCT velja tudi ustanove, kjer nudijo zdravstvene storitve, pa tudi za določene kulturne ustanove, kot so gledališča in kinodvorane, medtem ko so muzeji, knjižnice in knjigarne izjema.

Za vstop iz Slovenije v Avstrijo (v kolikor ste v preteklih 10 dneh bivali v Sloveniji ali Avstriji) potrebujete potrdilo, da ste bili bodisi cepljeni, testirani ali da ste prebolevnik. Elektronska prijava potovanja je potrebna samo, če na meji ne morete pokazati potrdila. Pravila veljajo tudi za delovne migrante, vendar zadoščata tudi negativni rezultat PCR ali hitri antigenski test, ki je lahko star največ 7 dni. Za tranzit skozi Avstrijo brez postanka ni potrebna predhodna registracija ali potrdilo o izpolnjevanju katerega od PCT pogojev.

Dovolj kakršnakoli zaščita za usta in nos

Kjer velja to pravilo, zaščitne maske niso več obvezne. V trgovinah in pisarnah tako niso več obvezne zaščitne maske FFP2. Namesto tovrstnih mask je v bolnišnicah in domovih za starejše dovolj kakršnakoli zaščita ust in nosu. To velja tudi za sredstva javnega prevoza in trgovine. V slednjih poleg tega ni več omejitev glede na velikost prostora, prav tako pa ni treba več ohranjati medsebojne razdalje.

Odpravili so tudi omejitev števila ljudi na prireditvah in drugih množičnih srečanjih. Je pa treba dogodke z več kot sto udeleženci prijaviti pristojnim oblastem, za dogodke z več kot 500 udeleženci pa potrebujejo dovoljenje oblasti.

V Avstriji so sicer v sredo poročali o 64 novih primerih okužbe z novim koronavirusom v zadnjih 24 urah, umrla sta dva covidna bolnika. Aktivnih okužb imajo okoli 1960. V avstrijskih bolnišnicah je bilo v sredo 173 bolnikov s covidom-19, od tega 60 na intenzivni negi. Vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19 je v državi z okoli 8,86 milijona prebivalcev prejelo skoraj 53 odstotkov ljudi. Z obema je bilo cepljenih 33,7 odstotka prebivalcev, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.